Hoppa till huvudinnehåll

Utredningarna kring Rysslandsaffären framåt efter att Comey sparkades

FBI-chefen James Comey.
James Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott rapporteras ha förargat Donald Trump. Enligt källor ska Trump ha skrikit högt åt TV:n då nyhetsprogram visade inslag om FBI-utredningen kring Rysslandsaffären. FBI-chefen James Comey. Bild: EPA / SHAWN THEW James B. Comey,FBI (artist),USA

Den avskedade FBI-chefen uppmanar sina tidigare anställda till självständighet i ett avskedsbrev. Samtidigt för senaten sin utredning om rysk inblandning i presidentvalet framåt och stämmer före detta säkerhetsrådgivaren Michael Flynn för att få honom att vittna.

Den avskedade FBI-chefen James Comey uppmanar sina anställda att fortsätta sitt jobb som förut.

Comey skrev på måndag ett brev till FBI:s samtliga anställda efter att han plötsligt avskedades av Donald Trump i måndags.

- Jag tänker inte tillbringa tid med fundera på varför jag avskedades, skriver Comey.

- Jag hoppas att ni inte heller gör det. Gjort är gjort och jag kommer att klara mig, även om jag kommer att sakna er och det arbete vi har utfört.

Enligt Vita huset avskedades Comey för att han behandlade utredningen av motkandidaten Hillary Clintons privata e-post felaktigt.

Min önskan är att ni fortsätter att leva upp till byråns värderingar och utföra vår uppgift att skydda det amerikanska folket och upprätthålla grundlagen.― James Comey, före detta chef för FBI

Comey: Ni måste vara en klippa för folket

Många demokrater i kongressen har ändå anklagat Trump för att ha avskedat Comey i ett försöka att förhala utredningen kring hans stabs kopplingar till Ryssland och rysk inblandning i presidentvalet 2016.

Också flera republikanska politiker har sagt att tidpunkten för avskedandet inte ser bra ut.

Comey rapporteras ha bett om mer finansiering för utredningen bara några dagar före processen att avskeda honom sattes igång i Vita huset.

I brevet tolkas Comey ändå uppmana sina tidigare anställda vid FBI att gå vidare med utredningen oberoende av eventuell politisk påtryckning.

- Jag har tidigare sagt att det amerikanska folket under turbulenta tider borde kunna se FBI som en klippa av kompetens, ärlighet och oberoende, skriver Comey.

- Min önskan är att ni fortsätter att leva upp till byråns värderingar och utföra vår uppgift att skydda det amerikanska folket och upprätthålla grundlagen.

Senatens utredning framåt

Enligt källor i Vita huset hade Donald Trump personligen irriterats av Comeys vittnesmål till senaten.

Framförallt att Comey inte hade gett honom rätt i påståenden om att Trump själv hade uteslutits från utredningarna ska ha förargat presidenten.

Trump ska vid flera tillfällen ha skrikit högt åt TV:n då inslag om FBI:s utredning kring hans stabs Rysslandskontakter visades på nyheterna.

Comey kommer ändå tydligen att fortsätta att vittna, som privatperson, inför senatens underrättelseutskott.

Utskottet har också visat att de för vidare utredningen kring Trumpadministrationen och misstänkt rysk inblandning i valet 2016, trots åtgärderna mot Comey.

Stämmer tidigare Trump-rådgivare

Utskottet har stämt Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn för att tvinga honom att vittna och överlämna dokument.

Flynn uppges ha vägrat att närvara vid en utfrågning där han skulle ha vittnat under ed.

Michael Flynn, Donald Trumps säkerhetsrådgivare har avgått februari 2017
Den före detta generalen Michael Flynn tvingades avgå efter att hans Rysslandskontakter avslöjades. Flynn lobbade också för flera andra regeringar. Michael Flynn, Donald Trumps säkerhetsrådgivare har avgått februari 2017 Bild: EPA/JIM LO SCALZO National Security Advisor,USA,USA:s politik,Donald Trump,Michael T. Flynn,Michael Flynn

Flynn tvingades avgå som nationell säkerhetsrådgivare efter att det blev klart att han hade ljugit om sina kontakter med ryska tjänstemän på ambassaden i Washington.

Senare kom det fram att Trumpadministrationen hade varnats om kontakterna, bland annat av tidigare vice justitieminister Sally Yates, men hade ignorerat varningarna.

Flynn var den första inom Trumps stab som direkt utpekades i Rysslandsaffären.

En rad andra rådgivare, inklusive justitieminister Jeff Sessions, har utpekats.

Comeys avskedande utreds

Ledaren för demokraterna i senaten Chuck Schumer har samtidigt kallat in Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein till en utfrågning kring Comeys avskedande.

Utfrågningen ska enligt källor nära Schumer hållas bakom stängda dörrar.

Minoritetsledaren i den amerikanska senaten Chuck Schumer talar vid ett podium.
Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer vill få klarhet i hur justitiedepartementets ordergivning såg ut då Comey avskedades. Minoritetsledaren i den amerikanska senaten Chuck Schumer talar vid ett podium. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Charles Schumer

Rosenstein har skrivit ett dokument som Trump har använt för att motivera att Comey avskedades.

Målet med utfrågningen är att få reda på vilken roll Sessions spelade i processen.

Då Sessions själv är utpekad som möjligen inblandad i Rysslandsaffären har han jävat sig från utredningen och allt som har med den att göra.

Sessions har ändå enligt källor inom Vita huset lett arbetet kring att bygga argumenten för att avskeda Comey.

Också republikanska politiker driver utredningarna kring härvan framåt.

Kongressledamoten Jason Chaffetz, ordförande för underhusets kommitté som undersöker myndigheternas och regeringens handlande, har bett om en utredning.

Chaffetz vill att justitiedepartementets generalinspektör Micheal Horowitz utvidgar sin pågående utredning till att också innefatta Comey-härvan.

Horowitz utredning handlar ursprungligen om hur FBI skötte utredningen kring Clintons e-post, men enligt Chaffetz borde också avskedandet av Comey nu ingå i utredningen.