Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad och Vasa sjukvårdsdistrikt grundar bolag för att bevara jobb

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Arkivbild. Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,vårdare,vård (omsorg),Vasa centralsjukhus

Nu grundar Vasa stad och Vasa sjukvårdsdistrikt ett gemensamt bolag för ekonomi- och personalförvaltning. Det här görs för att bevara arbetsplatser i Österbotten när landskapsreformen träder i kraft 2019.

Bolaget kommer att grundas under 2017 men verksamheten inleds först nästa år. 2019 ska allt vara klart för att betjäna det nya landskapet och kommunerna.

- Att grunda ett bolag är ett sätt att försäkra att arbetsplatser och tjänster av hög kvalitet finns kvar i Österbotten, säger direktör Göran Honga på Vasa sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: Yle/Kati Enkvist honga

Alla kommuner ska vara delägare

Det nya bolaget är ett steg i riktning mot landskapsreformen. Enligt de planerade lagarna måste landskapen använda sådan service som ett nationellt servicecenter producerar.

Bolaget som skapas nu ska vara en del av servicecentrets konsortium. Liknande bolag bildas också i andra landskap.

Vasa och Vasa sjukvårdsdistrikt kommer inte att stå som enda delägare i bolaget. Målet är att samtliga österbottniska kommuner ska vara delägare. Bolaget ska erbjuda tjänster och service till sina ägare.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten