Hoppa till huvudinnehåll

Vinnarbidraget utsett - sjöfartsmuseet i Kristinestad får ansiktslyft

Modell av det nya sjöfartsmuseet i Kristinestad.
Så här ska det nya sjöfartsmuseet i Kristinestad se ut. Modell av det nya sjöfartsmuseet i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Arkitekttävling,Kristinestad,Österbotten,sjöfartsmuseum

Kanadensaren Alexandra Boisvert ritade det vinnande bidraget i arkitekttävlingen för sjöfartsmuseet i Kristinestad. Enligt Sjöhistoriska föreningens ordförande Christer Norrvik blev det mycket bättre än de vågat hoppas på.

I juryns bedömning står det att vinnarbidraget är en bra och professionell lösning som fyller alla de krav för utrymme och arkitektur som Sjöhistoriska föreningen i Kristinestad hade lagt upp för projektet.

Dessutom anser man att placeringen är bra och den nya utbyggnaden skymmer inte utsikten till havet. Förhållandet till gamla byggnaden är utmärkt så väl till storlek som arkitektur.

- Vi är alla väldigt nöjda, det blev mycket bättre än vi vågat hoppas på, konstaterar föreningens ordförande Christer Norrvik.

Christer Norrvik står bredvid en plansch av vinnarbidraget i arkitekttävlingen.
Christer Norrvik Christer Norrvik står bredvid en plansch av vinnarbidraget i arkitekttävlingen. Bild: Yle/Juho Karlsson Arkitekttävling,sjöfartsmuseum,Kristinestad,Österbotten,christer norrvik

- Vinnarbidraget har många klassiska drag. Det ser ut som ett hus, men samtidigt är det modernt i många stycken. Vi får en intressant fasad som kommer att synas ända bort till stadsbron, säger Norrvik.

Får ingredienser att fortsätta

Tävlingen ordnades i samarbete med arkitektlinjen vid Tekniska högskolan i Tammerfors och vinnarbidraget tilldelades ett pris på 1 000 euro.

Även från stadens sida är man väldigt nöjd med de bidrag som studerande på Tekniska högskolan åstadkommit.

- Nivån var jättehögklassig och vi är glada att det var så högklassigt. Sjöhistoriska föreningen får nu ingredienser att fortsätta med det här projektet, säger stadsdirektören Riitta El-Nemr.

Staden och också Närings-, trafik- och miljöcentralen kommer att hjälpa till med finansieringen av museet, men när projektet kan stå klart är ännu oklart.

- Det är många steg på vägen ännu. Hela projektet kommer säkert att behöva fem år innan det är slutfört, konstaterar Norrvik.

Läs också