Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens tränare: Finland spelar föråldrad ishockey

Lauri Marjamäki, VM 2017.
Lauri Marjamäki har inte fått fart på Lejonen. Lauri Marjamäki, VM 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Lauri Marjamäki

För långsamt spel bromsar Finlands framfart i ishockey-VM. Lejonen spelar fortfarande samma sorts hockey som gav VM-guld för sex år sedan, säger damlandslagets förbundskapten Pasi Mustonen till Yle Sporten.

Finlands ishockeylandslag och inte minst chefstränaren Lauri Marjamäki har varit kraftigt kritiserade efter den tunga starten på VM i Paris med sju poäng på fyra matcher.

Mer än resultaten har ändå prestationerna ute på isen risats.

– De har fått kritik för att spela långsamt – och det är sant, säger Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen i Slaget efter tolv (lyssna på hela programmet längst ner i artikeln).

– Man lever kvar och spelar fortfarande samma ishockey som Jukka Jalonen vann VM med 2011, med mycket kontrollerade uppspel och långsamt spel – och det är inte dagens internationella topphockey.

Pasi Mustonen, hösten 2016.
Pasi Mustonen vann VM-brons med Damlejonen i våras. Pasi Mustonen, hösten 2016. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Pasi Mustonen

Marjamäki är en framgångsrik klubblagstränare och vann bland annat två FM-guld med Kärpät före steget upp till landslaget. Taktiken har inte ändrat.

– Han har vunnit mycket på nationell nivå genom att använda detta system, vilket gör det tryggt för honom. Om det är ett medvetet val eller inte måste man fråga Lauri, men det kan vara att man gått i en fälla.

”Biter inte längre”

Den svenska experten Sanny Lindström har kallat Finlands spel för tråkigt, statiskt och intetsägande, medan den sexfaldiga FM-guldtränaren Hannu Jortikka kritiserat Marjamäki för ”fruktansvärt långsamt spel” då trenden internationell går i motsatt riktning.

När dessutom tidigare blåbär som till exempel Frankrike i detta VM blivit allt tätare och mer disciplinerade defensivt är det svårt att bryta ner motståndare med Finlands taktiska upplägg.

– Långsamt spel biter inte längre – om du inte har fantastiskt skickliga spelare. Det är klart att man måste spela på ett annat sätt nu än 2011. Där har vi ett spelmässigt problem, säger Mustonen.

Vad vill du se av Lejonen under återstoden av VM?

– Jag vill se snabbare spel, att man lite grann lämnar det här ”Meidän peli” (sv. vårt spel) och försöker vända spelet så snabbt som möjligt och sätter press i anfallszon. Det kommer att behövas.

Dödar glöden

Pasi Mustonen får medhåll av Yle Sportens hockeyreportrar Chriso Vuojärvi och Christoffer Herberts. Vuojärvi kallar Finlands spel, där man tar mycket burskydd och försvarar genom styrspel, för ”underdoghockey” som Lejonen inte borde utöva mot länder som Slovenien.

– Ett stort problem jag ser med den taktiken är också att den lätt tar kål på glöden och kampandan. Det är jättesvårt att spela energiskt och med stor passion om du slaviskt följer det spelsätt Finland har i den här turneringen.

Finlands spelare besvikna efter förlusten mot Tjeckien, VM 2017.
Passionen saknas i Finlands spel. Finlands spelare besvikna efter förlusten mot Tjeckien, VM 2017. Bild: Lehtikuva Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Finlands herrlandslag i ishockey

Vuojärvi tar upp ett färskt exempel från FM-ligan. Tappara vann till slut guld men var i enorma problem i kvartsfinalskedet mot den på pappret betydligt svagare lokalrivalen i Ilves.

Tappara spelar en liknande ishockey som Lejonen, medan Ilves tränare Karri Kivi gav sina spelare större friheter.

– De fick lov att improvisera mera, spela med känsla, säger Vuojärvi. Jag undrar om Lauri Marjamäki borde släppa tyglarna på sina spelare?

Tidskrävande att anamma taktiken

En fördel Tappara hade jämfört med Lejonen är att ett klubblag kan banka in en taktik i ryggmärgen under en lång säsong, medan landslaget ska prestera under en kort turnering.

Det har gått att skönja under hela Marjamäkis sejour i landslaget, menar Herberts. Han påminner till exempel om att Lejonens bästa match i vinterns samtliga EHT-turneringar varit den sista.

– Spelarna har haft svårt att veta vad som förväntas av dem, vad de ska göra. De har svårt att sätta sig in i taktiken, vilket lett till individuella misstag, konstaterar Herberts.

– Det har blivit för invecklat för spelarna att på kort varsel komma in från ett klubblag och underkasta sig en ny taktik. När taktiken nötts in i en ny trupp har saker allteftersom fallit på sin plats.

Taktik är överskattat

Överlag anser ändå Herberts att taktik överbetonas i Finland och inom finländsk ishockeyjournalistik. Kulmen har nåtts i samband med junior-VM vid årsskiftet nu pågående herr-VM.

– Om man generaliserar och hårddrar så har man i Finland gått mot att det är taktiken som vinner hockeymatcher, medan man ju också kan se det som att de som har de bästa och skickligaste spelarna vinner, säger han.

– Och då trodde jag vi kanske var på väg mot ett annat håll med JVM-guldlaget som alla älskade för ett drygt år sedan. De vann sina matcher med 6–5, det var festligt och svängde och var väldigt underhållande.

Sebastian Aho.
Sebastian Aho är med i VM från U20-laget som vann guld på hemmaplan. Sebastian Aho. Bild: All Over Press Sebastian Aho

Nu har pendeln svängt tillbaka med Jukka Rautakorpi i juniorlandslaget och Lauri Marjamäki i herrlandslaget, menar Herberts.

– Det känns som att det väldigt disciplinerade har tagit kål på energin och kreativiteten. Och det är ju för kreativiteten vi vill se hockey – inte för nåt form av styrspel.

Medalj nu utopi – framtiden ljus

Trots att bäst före-datumet gått ur för taktiken är den största orsaken till VM-kräftgången ändå spelarmaterialet, anser Pasi Mustonen. Han kallar en blåvit semifinal för en ”lottovinst”.

– Finland slåss alltid om medaljer, men final med det här laget vore något utöver det vanliga. Laget är inte individuellt sett ett finallag, säger Mustonen som fortsätter att Lejonen däremot i framtiden inte ska behöva ge konkurrenterna kvalitetsförsprång.

– Vi har fantastiskt skickliga ungdomsspelare på gång. Men det är en process att ta steget till VM och slå NHL-stjärnor. Vi producerar moderna spelare, men det kommer att ta fem, sex, sju år innan de är världsstjärnor.

Spelare vid Finlands mål i matchen mot Tjeckien, VM 2017.
Finland har inte varit utanför de åtta bästa i VM sedan 1955. Spelare vid Finlands mål i matchen mot Tjeckien, VM 2017. Bild: Lehtikuva Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Världsmästerskapet i ishockey för herrar 2017

Christoffer Herberts påpekar att Lejonen endast fick med två (Sebastian Aho och Valtteri Filppula) av 23 spelare från höstens World Cup-trupp till Paris.

Lejonfansen har blivit bortskämda med fem semifinalplatser i de sex senaste VM-turneringarna, men nu finns till och med risken att Finland för första gången i VM-historien missar kvartsfinal.

– Förväntningarna har kanske varit för höga, medger Herberts. Men då man på allvar måste börja diskutera om Finland alls kommer att gå till kvartsfinal inser man ju att nånting är galet.

– Och det är väldigt enkelt att peka på vad som är galet: Finland har inte tillräckligt många bra spelare med sig. Det gör att en finländsk medalj just nu känns orealistisk.

Lyssna på hela VM-diskussionen i Slaget efter tolv nedan:

Läs också