Hoppa till huvudinnehåll

SR: Gärningsmannen i Stockholmsattacken har band till känd jihadistledare

Stockholm.
Fem människor dödades och 15 skadades då gärningsmannen körde in en kapad lastbil i folkhopen på Drottninggatan. Stockholm. Bild: Swepix / Splash News Stockholm,Attentatet i Stockholm 2017

Den misstänkta gärningsmannen bakom angreppet på Drottninggatan i Stockholm kan kopplas till en jihadistledare i Syrien, rapporterar Sveriges radio. Samma jihadistledare tros vara hjärnan bakom terrordådet på Sankt Petersburgs metro.

Den misstänkta gärningsmannen i lastbilsattacken vid Drottninggatan i Stockholm verkar kunna kopplas till en jihadistledare i Syrien, rapportera Sveriges radio.

Det har redan varit känt att den uzbekiska misstänkta har tagit del av extremistpropaganda på sociala medier.

Han har också avslöjats ha haft kontakt med olika extremistiska nätverk.

Nu verkar det som om den misstänkta gärningsmannen också har tillhört en sluten jihadistgrupp på den ryska webbsidan Odnoklassniki.

I gruppen ska en mellanhand ha delat material, propaganda och religiösa påbud från en känd uzbekisk jihadistledare.

Strider i Syrien

Ledaren är känd under namnet Abu Saloh och tros leda en grupp knuten till al-Qaida i Syrien.

De krigare han leder i Syrien är i huvudsak uzbeker, men hans styrka ska också ha en del medlemmar från andra centralasiatiska länder.

Den grupp på Odnoklassniki den misstänkta gärningsmannen bjuds in i används alltså av Abu Saloh för att dela propaganda, men också enligt Sveriges radio för att ge anvisningar i hur man använder olika vapen och hur man kan utföra terrordåd.

Gruppen används enligt en expert som Sveriges radio har talat med för att rekrytera nya krigare till Syrien eller människor som var villiga att utföra terrorattacker.

Inte vilken som helst extremist

Tio döda i metroexplosion i S:t Petersburg
Metron i Sankt Petersburg utsattes för ett självmordsattentat några dagar före angreppet i Stockholm. Angreppet krävde 15 liv och skadade över 60 människor. Tio döda i metroexplosion i S:t Petersburg Bild: Reuters St Petersburg,explosioner,metro

Abu Saloh är efterlyst av Interpol misstänkt för en rad terrorbrott.

Han misstänks ha planerat eller finansierat en rad olika angrepp och självmordsattacker på olika håll i Centralasien.

Men Abu Saloh misstänks dessutom ha varit hjärnan bakom attacken mot Sankt Petersburg-metron i april, bara fyra dagar före angreppet i Stockholm.

Också andra personer bosatta i Sverige ska enligt Sveriges radio vara medlemmar i samma grupp på Odnoklassniki som den misstänkta gärningsmannen.

Det anser terrorforskaren Magnus Ranstorp är intressant, då det ännu inte har klarnat om den misstänkta gärningsmannen agerade ensam eller hade medhjälp.

- Det här är onekligen ett intressant spår, säger Ranstorp.

Läs också