Hoppa till huvudinnehåll

Tre berättelser om att hitta sin väg i livet

Hanna Bäckström fotograferar med sin mobil ute i skogen.
Hanna Bäckström fotograferar med sin mobil ute i skogen. Hanna Bäckström fotograferar med sin mobil ute i skogen. Bild: ja! media production Yle Fem,dokumentärprogram,hanna bäckström

Dokumentären Tre hopp är en berättelse om tre ungdomar som haft svårt att hitta sin väg i livet. Det är inte alltid självklart att orka stiga upp och gå till skolan eller jobbet varje morgon, att trivas i ett hetero-normativt samhälle eller att alls vilja vara med i ekorrhjulet.

Sofi Huldin blev mobbad som yngre och har kämpat med en svår depression.

- Det är som en inre röst som säger att du inte är värd någonting och som klagar på allt du gör hela tiden, berättar Sofi.

Hon var hemma länge och det var svårt att överhuvudtaget komma upp ur sängen på morgnarna. Räddning var hennes pappa som alltid fanns vid hennes sida.

- Utan honom skulle jag inte sitta här idag, säger Sofi.

Senare hittade hon ungdomsverkstaden Sveps som hjälpte henne framåt.

Sofi Huldin i dokumentären Tre hopp
Sofi Huldin Sofi Huldin i dokumentären Tre hopp Bild: ja! media production Yle Fem,dokumentärprogram,sofi huldin

William Silén förlorade sin pappa som barn och talade inte så mycket om sorgen. Det fanns bara en sak som fick honom att känna sig bättre, och det var att åka skateboard. Nu är William 24 år, men skateboarden är fortfarande lika viktig för honom.

- Det är min frihet, terapi, motion, det är mitt allt. Jag skulle inte klara mig utan skateboarding, säger han.

William var dålig i skolan, blev utkastad flera gånger och har varit arbetslös ganska länge. Han har svårt att koncentrera sig vilket gör att han inte kan ha telefon eller dator.

- Jag har haft kanske 20 telefoner, men jag tappar bara bort dem så jag har bara gett upp om att ha en, säger han.

William Silén i dokumentären Tre hopp.
William Silén. William Silén i dokumentären Tre hopp. Bild: ja! media production Yle Fem,dokumentärprogram,william silén

Hanna Bäckström förlorade sin pappa när hon skulle börja högstadiet. Den tiden kommer hon inte ihåg så bra, men hon minns att hon inte hade tid att skaffa vänner och orientera sig i gängbildningarna på högstadiet.

Senare fick Hanna några vänner och då kom nästa stora kris, eftersom hon snart märkte att hon blivit kär i en av flickorna i gänget.

"Shit, drama, nej, nej!" var första reakationen. Hon drog sig undan och blev ensam igen. Senare gick hon med i Regnbågsankan och träffade andra ungdomar i liknande situation. Idag är Pride den lyckligaste dagen på året för Hanna.

- Då känner jag att den här staden faktiskt är min, jag hör hit lite mer än vad jag gör de andra dagarna på året, säger hon.


Ogrinaltitel: Tre hopp (Finland, 2017)
30 dagar på Arenan.

Regi: Anna Blom, Ville Tanttu & Anna-Karin Grönroos.
Produktion: ja! media production AB.

Mer från programmet

Läs också