Hoppa till huvudinnehåll

Trump: "Jag är inte involverad i Ryssland, inga lån, ingenting"

USA:s president Donald Trump i Washington den 27 april 2017.
USA:s president Donald Trump i Washington den 27 april 2017. Bild: Olivier Douliery / POOL USA:s president,USA,Donald Trump

President Donald Trump försäkrar i en TV-intervju att han inte har några ekonomiska band med Ryssland, trots 30 år av ryska affärskontakter. Han har informerat senatsutskottet som handlägger den misstänkta ryska infiltrationen i presidentvalet ifjol.

Trump säger att senator Lindsey Graham vid utskottet har fått ett rekommenderat brev om saken via en av USA:s främsta advokatbyåer.

- Jag har ingenting att göra med Ryssland. Jag har varken några investeringar eller någon egendom i Ryssland, säger Trump i intervjun för det rikstäckande TV-nätverket NBC.

- Många trodde att jag ägde bostadshus i Moskva men jag har ingen egendom i Ryssland. Jag är, jag menar, jag följer alla regler på alla sätt, förklarar Trump i TV-intervjun för Lester Holt.

Jag har ingenting att göra med Ryssland― Donald Trump

Lester Holt är en ledande politisk journalist på NBC News. Han ledde också den första TV-sända valdebatten i september 2016 mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Bryter affärskontakterna mot lagen?

Trumps brev till senator Graham kommer några dagar efter att senatorn efterlyst mera fakta om Trumps affärskontakter i Ryssland. Graham vill se om det finns några band mellan Ryssland och Trumps valstab eller presidentens medarbetare.

Graham säger att fokus ligger vid vilka lagar som ryssarna kan ha brutit mot i USA.

- Om vi inte har lagar som skyddar oss mot det här slaget av verksamhet måste vi skapa de lagarna, säger Lindsey Graham.

Han säger också att det skulle vara till hjälp att få se Trumps skatteredovisning. Han tillägger att det är för tidigt att säga om han skulle stämma Trump för att få uppgifterna.

Den driftiga senatorn Graham

Republikanen Lindsey Graham får idel beröm av sina senatskolleger för sitt sätt att sköta utskottsarbetet.

- Graham är en mycket begåvad kollega och en bra jurist och åklagare. Han vet hur den juridiska processen fungerar och är mycket väl insatt i den, säger demokraten, senator Sheldon Whitehose.

Republikanernas senator Lindsey Graham i USA.
Senatorn Lindsey Graham får beröm. Republikanernas senator Lindsey Graham i USA. Bild: EPA / SHAWN THEW Lindsey Graham,USA,Republikanska partiet,senatorer

Grahams senatsutskott har behörighet att övervaka den federala polismyndigheten FBI som också undersöker de ryska kopplingarna. Men han säger att senatsutskottet inte kan förgripa sig på FBI:s egen undersökning om de ryska kopplingarna.

"De ryska kopplingarna är demokraternas påhitt"

I NBC-intervjun försvarar Trump beslutet att avskeda FBI-chefen James Comey. Enligt Trump skulle han ha avskedat Comey oberoende av vad andra säger. Trump menar också att kopplingarna till Ryssland är demokraternas påhitt.

De anställda vid FBI har ändå uttryckt sitt förtroende för Comey som en kunnig chef, trots Vita husets negativa kommentarer om Comeys kapacitet.

New York Times låter förstå att det från första början förekom groll mellan Trump och FBI-chefen Comey.

Genast efter Trumps makttillträde bjöd Trump Comey till Vita huset där han två gånger bad Comey att uttrycka sin lojalitet mot presidenten. Men Comey vägrade göra det, enligt N.Y.Times.

30 år av ryska affärskontakter

Washington Post kartlade under valkampanjen Trumps aktiva affärshistoria som omfattar 30 år i Ryssland. Han ville bl.a. flera gånger bygga ett Trump Tower i centrum av Moskva.

Tidningen skriver hur Trump har skrutit om sina kontakter med alla ryska oligarker.

En massa pengar strömmar in från Ryssland― Donald Trump, Jr

- Ryssarna har utgjort en oproportionerligt stor del av våra tillgångar, sade Trumps son Donald Jr. vid en fastighetskonferens 2008.

- Vi ser en massa pengar strömma in från Ryssland, sade Donald Trump Jr. i ett citat som fick stor spridning under valkampanjen.

- Ryssland hör till de hetaste investeringsmålen i världen, sade Donald Trump 2007 när han också lovade att finnas i Moskva vid någon tidpunkt.

Politiska affärer

Enligt Washington Post omgav sig Trump under valkampanjen med en grupp rådgivare som hade finansiella kontakter med Ryssland.

Tidningen skriver att Trumps affärsagenda förenades med hans politiska strävanden när han 2013 tog emot miljoner dollar av den ryska miljardären Aras Agalarov som är nära lierad med Vladimir Putin, och av andra ryska investerare.

Uppgörelsen på sammanlagt 14 miljoner dollar var ett tack för att Trump hämtade skönhetstävlingen Miss Universum till Moskva 2013.