Hoppa till huvudinnehåll

Både melodi och show är viktigt för Finlands Eurovisionsjury

Finlands nationella Eurovisionsjury 2017.
Finlands nationella Eurovisionsjury 2017 tar sitt arbete seriöst. Finlands nationella Eurovisionsjury 2017. Bild: Yle / Hanna Othman Jonas Olsson,Virve Rosti,Iisa (sångare),Eurovision Song Contest 2017,eurovision 2017

Finlands poäng i Eurovisionen kommer till hälften från publikens röster och till hälften av en nationell jury. Jenni Vartiainen delar ut Finlands poäng i direktsändning.

I Finlands jury sitter i år sångaren Virve ”Vicky” Rosti, producenten och låtskrivaren Jonas Olsson, sångaren Iisa Pykäri, Radio NRJ Finlands musikchef Marcus Sjöström och producenten Kalle Mäkipelto.

Det finns ett antal krav på de nationella jurymedlemmarna; bland annat får de inte vara anställda av Yle, de ska på något sätt jobba med musikindustrin, de får inte ha några kontakter till någon av låtarna som tävlar i Eurovisionen.

"Stor ära"

- Det är en ära att få sitta i juryn. Det är kul också och intressant att se hur allting fungerar, säger Jonas Olsson efter att den finländska juryn har skickat in sina poäng till Kiev på fredag kväll.

Juryerna röstar på basen av generalrepetitionen dagen innan den televiserade showen.

- Det var verkligen inte en lätt uppgift att rangordna 26 låtar. Men superroligt att få vara med, säger Marcus Sjöström.

Det finns olika sätt att förbereda sig

Sjöström har förberett sig genom att titta på alla länders officiella musikvideor innan tävlingen, medan Olsson satsade på att se och höra tävlingsbidragen för första gången då det var dags att bedöma låtarna.

- Jag ser på låten som helhet. Det är viktigt att tävlaren kan sjunga eftersom det är en sångtävling och så ser jag också på showen, säger Sjöström.

Jonas Olsson säger sig vara mera av en melodimänniska.

- För mig är det melodin först, sedan text och produktion. Jag försökte också kolla på showen men jag är inte jättebra på koreografier och sådant, säger han.

Sångfågel delar ut poängen

Sångaren Jenni Vartiainen kommer att dela ut Finlands juryröster i direktsändningen på lördag.

- Det är en stor ära att få dela ut Finlands poäng i Eurovisionsfinalen. Det kommer att vara en otrolig mängd ögon fokuserade på tv-rutan och mig vilket känns väldigt spännande, säger Vartiainen.

Jenni Vartiainen.
Jenni Vartiainen uppträdde också i den nationella uttagningen UMK tidigare i vår. Jenni Vartiainen. Bild: Yle Bildtjänst / Merja Hannikainen jenni vartiainen

På sig kommer hon att ha en klänning i guld som Teemu Muurimäki designat för henne. Hon säger att det kändes som ett klart val eftersom den är passligt festlig för tillfället.

Vartiainen har inte ännu hört alla årets låter så hon vill inte peka ut en favorit hon gärna skulle ge Finlands tolvpoängare till. Hon säger ändå att hon hört att det gått bra för många bidrag i vilka det sjungs på ett annat språk än engelska, och det tycker hon är tufft.

Hur den finska juryn röstade avslöjas natten till söndagen efter Eurovisionsfinalen.

Finalen sänds den 13 maj i TV2, Yle Vega och på Yle Arenan klockan 22.00. Sändningen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Läs också