Hoppa till huvudinnehåll

Carl Bildt: Koivisto var en nordisk statsman

President Koivisto hade stor betydelse för Norden säger Carl Bildt, tidigare statsminister i Sverige.

- Koivisto och Olof Palme försökte skapa den nordiska ekonomiska unionen. Det var det sista stora försöket att skapa någonting självständigt nordiskt, säger Bildt.

Försöket havererade visserligen, men därefter tog Finland och Sverige gemensamt den nordiska vägen in i det europeiska samarbetet när länderna parallellt gick med i den Europeiska unionen. Då var Koivisto president påpekar Bildt.

Omtumlande tid

Då Bildt var statsminister i Sverige satt Koivisto sin sista period på presidentposten - och det var en omtumlande tid.

Sovjetunionen föll samman; Finland och Sverige sökte en väg in i EU.

- Det var viktigt att ha nära förbindelser mellan Helsingfors och Stockholm - och det hade vi också. Jag var ofta i Helsingfors, och varje gång träffade jag president Koivisto.

En av de allra sista sakerna Bildt gjorde som statsminister var att äta middag med Koivisto och tacka honom för det goda samarbetet som var viktigt för bägge länder.

Nordisk demokrati

Det Koivisto strävade efter att uppnå har utgjort en bas för dagens Finland - en nordisk demokrati förankrad i det nordiska och europeiska samarbetet.

Men han hade också en realistisk inställning till den stora grannen i öster som han ägnade mycket tid åt, konstaterar Bildt.

Kekkonentiden var en speciell period på många sätt och sedan kommer Koivisto-perioden då vi kommer varandra närmare, säger Bildt.

- Under Koivistos tid kom världen - och vår del av världen - att bli mera normal, och han spelade en stor roll i det arbetet, från finländsk och nordisk utgångspunkt, säger Bildt.

Texten baserad på Marjo Näkkis intervju med Carl Bildt för Yle.