Hoppa till huvudinnehåll

Den globala cyberattacken sprider sig - Renault stoppar produktionen

Renaults huvudbas i Frankrike.
Renault har stoppat sin produktion på grund av cyberattacken. Renaults huvudbas i Frankrike. Bild: EPA/YOAN VALAT Renault,Paris,Frankrike

Den franska biltillverkaren Renault har stoppat sin produktion på grund av cyberattacken som fick sin början i går. Också dotterbolaget Revoz produktion i Slovenien stoppas.

Det fortsätter att flöda in rapporter om den globala cyberattack som inleddes igår.

Biltillverkaren Renault uppger att man tvingats avbryta sin produktion i Frankrike och vid dotterbolaget Revoz i Slovenien på grund av det virus som drabbat organisationer och företag världen över, meddelar en talesperson.

Företaget berättar inte hur många enheter produktionsstoppet gäller.
Den omfattande cyberattacken fick sin början i går.

Europol: Attacken saknar motstycke

Cyberattacken fick sin början i går. Hittills har tiotusentals datorer drabbats världen över, och attacken har drabbat närmare hundra länder.

Enligt EU:s brottsbekämpande organ Europol är omfattningen av den här cyberattacken utan motstycke.

Det handlar om ett utpressningsprogram, Wannacry, som krypterar innehållet på den drabbade dator. Hackergruppen meddelar att datorn går att låsa upp - till ett pris på ungefär 300 dollar.

Installera säkerhetsuppdateringar

Utpressningsviruset sprids antagligen via bilagor i e-postmeddelanden. Kommunikationsverket uppmanar Windows-användare att se till att alla säkerhetsuppdateringar är installerade.

Microsoft publicerade i går en guide för hur privatpersoner och företag ska göra för att skydda sig från attacken.

Microsoft har undantagsvis publicerat säkerhetsuppdateringar även för de äldre operativsystemen Windows XP, Windows 8 och Windows Server 2003. Uppdateringarna nås via guiden ovan.

Artikeln har uppdaterats. Klockan 16.12 förlängdes artikeln med tre stycken text om hur viruset sprids och med uppmaningar om att uppdatera Windowsdatorer. Kl. 16.13 kompletterades artikeln med mellanrubriken "Installera säkerhetsuppdateringar".

Läs mera:

Cyberattack drabbar 99 länder – viruset kopplas till NSA-läcka

Utpressningsprogrammet Wannacry krypterar innehållet på datorer så att användaren inte längre kommer åt dem. Det kostar 300 dollar att låsa upp en drabbad dator, och lösensumman betalas i den virtuella valutan bitcoin.