Hoppa till huvudinnehåll

Erkki Liikanen: Koivisto talade alltid svenska i nordiska sammanhang

Erkki Liikanen
Erkki Liikanen Erkki Liikanen Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Erkki Liikanen,Finlands Bank

Erkki Liikanen som är chef för Finlands Bank skriver på Twitter om sitt sista samtal med president Mauno Koivisto. Det skedde under den traditionella jullunchen för bankens tidigare direktionsmedlemmar.

Liikanen skriver att Koivisto var på gott humör och att han aktivt deltog i diskussionen. Bland annat diskuterades Ryssland och Europa.

- Vi talade också om det nordiska samarbetet och språk. Koivisto sade att han alltid talade den finlandssvenska som han lärt sig i Åbo. En gång sade en norrman: "Det där finska är ett intressant språk. Man kan nästan förstå det".

Enligt Liikanen tangerades också kärleken under jullunchen. Koivisto ska ha sagt att han slutade oroa sig för världens undergång i samband med att han träffade sin Tellervo.

- Jag kan inte tänka mig en mer gripande kärleksbekännelse, skriver Liikanen.

"Genuint positivt inställd"

I en FNB-intervju 2013 vittnade också Christoffer Taxell om Koivistos positiva inställning till svenskan.

Christoffer Taxell
Christoffer Taxell. Christoffer Taxell Bild: Yle Christoffer Taxell

- När SFP kom in i regeringen - hans regering - frågade han mig om vi kunde tala svenska när vi var på tumanhand. Jag talar fortfarande svenska med honom. Han är genuint positivt inställd till det svenska, sade Taxell i intervjun.

Taxell (SFP) blev justitieminister i Koivistos andra regering 1979 och fortsatte som minister med Koivisto som president fram till 1990.

Text: FNB