Hoppa till huvudinnehåll

Finns det annan längtan än den efter kärlek? Skicka oss din berättelse senast söndag!

Puss
Puss Bild: Yle/Linus Hoffman puss

En längtan efter kärlek och närhet präglar de berättelser som läsare hittills har skickat in som material för Svenska Yles webbserie. Det finns fortfarande tid att skicka in sin egen berättelse om längtan. Regissören Anna Blom efterlyser vardagshumor.

– Om man ska se en trend i materialet som vi fått in så är det nog kärlek folk längtar efter. Antingen är personen ensam och vill träffa någon eller i ett förhållande men når inte fram till den andra, säger Anna Blom.

Blom har med kollegan Ville Tanttu läst ett tjugotal berättelser om längtan som läsare har skickat till Svenska Yle. Berättelserna används som råmaterial för en webbdramaserie som publiceras på Arenan som Blom och Tanttu producerar.

– Personer i ett förhållande längtar efter att skilja sig, eller efter det man inte har just i den stunden. Det vill säga när man är tillsammans med någon vill man ha frihet, men när man är ensam vill man ha närhet.

– Vi längtar alla efter nånting. Jag skulle säga att vi alla längtar efter kontakt, kontakt med annan person, kontakt med naturen eller efter att vara ett med allt, säger Tanttu.

För unga handlar det om frågan om att bli ihop med någon, inflikar Blom, så som i serien Skam.

Gripande om fattigdom

En berättelse som överraskade Blom handlar om fattigdom.

– Det är en person som önskar att hon hade två påslakan istället för bara ett, så att hon kan ta det rena från skåpet när hon tvättar sängkläderna.

– Hon beskrev det mycket konkret. Jag har inte hört många liknande berättelser, men kanske de som berörs inte vill uttrycka sig om det de upplever.

Från melankoli till humor

Berättelserna om längtan är ofta tragiska eller melankoliska. Utöver kärlek har det handlat om en sjuk persons längtan efter att bli frisk och saknaden efter en förälder som gått bort.

Själv ser Blom att det i temat också finns potential för komik och vardagshumor.

– Humor skulle vara jättebra att få med. Längtan efter att gå ner fem kilo i vikt kan också vara humoristiskt, liksom längtan efter att bli av med sin tandställning eller en innerlig önskan om att laga den perfekta cupcaken.

– Då när man misslyckas blir man ju helt knäckt, men efteråt kan det också vara kul, säger Blom.

Veganmuffinsar utan vare sig smör eller grädde.
Längtar du efter att lyckas med bakverk? Veganmuffinsar utan vare sig smör eller grädde. Bild: Yle/ Kati Leuschel kasviskekkerit
Vad längtar du efter?

Du har fortfarande tid hela söndagen, till klockan 24:00, att skicka in din egen historia. Du kan skriva till oss via kontaktformuläret här nedan - kom ihåg att lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi hör av oss! Vi tar också emot berättelser på finska.

Avslutningsvis har Anna Blom några skrivtips:

– Tänk på konkreta ögonblick när du har känt väldigt starkt, lycka eller olycka. Vad hände då? Vilka hinder fanns det på vägen? Ett annat tips är att tänka tillbaka på en träff med en vän, vad är det första du berättar för hen?

Skriv om din längtan

Det är frivilligt att lämna kontaktuppgifter, men för att kunna ställa frågor eller tillsammans vidareutveckla din idé kan du lämna din e-postadress eller telefonnummer här. Kontaktuppgifterna behandlas konfidentiellt.

Hur ska jag göra för att vara med?

Vad?

Berättelserna ni skickar in blir en dramaserie med temat längtan (minst 6 x 10 minuter fiktion).

Hur?

Skicka in din berättelse om längtan till oss. Texten behöver inte på något sätt vara färdig, utan också idéer är välkomna.

Du får självklart vara anonym om du vill, eller uppträda med eget namn.

Några tips till dig som skriver:

1. Texten kan vara allt från fem meningar till högst en sida (A4).

2. Beskriv konkret något som har hänt antingen dig själv eller någon annan

3. Var gärna ärlig, det brukar bli bäst då.