Hoppa till huvudinnehåll

Kommunikationsverket varnar: Cyberattacken drabbar också Finland

Monitor i Chemnitz, Tyskland
En monitor i Chemnitz i Tyskland som drabbats av utpressningsprogrammet. Monitor i Chemnitz, Tyskland Bild: AFP / Lehtikuva cyberattacker,datorer

Den skadliga programvaran WannaCry som sprider sig i världen har påträffats också i Finland, uppger Kommunikationsverket.

Datasäkerhetsföretaget F-Secure säger på lördag kväll att cyberattacken inte har orsakat några större skador i Finland.

Enligt Kommunikationsverket påträffades tiotals fall av den skadliga programvaran WannaCry, också känt som WannaCrypt0r, i Finland.

Skadeprogrammet sprider sig lätt inom organisationers interna nätverk, ifall de uppdateringar som ska skydda från programmet inte har installerats.

Kommunikationsverket uppmanade på lördag alla att uppdatera sitt Windows-operativsystem, eftersom Microsoft undantagsvis har gett ut uppdateringar för de gamla operativsystemen Windows 2003 och Windows XP.

Finland rätt bra skyddat

Datasäkerhetsföretaget F-Secure säger att det utpressningsprogram som nu sprider sig är det största och mest utbredda i historien. Enligt företaget är situationen ändå inom kontroll i Finland.

Allt tydde också på att attacken avtog på lördag kväll.

Redan i mars släppte Microsoft uppdateringar som råder bot på säkerhetsbristen, men många datorer är fortfarande ouppdaterade.

Eftersom det skadliga programmet sprider sig inom interna nätverk bedöms risken för att privatpersoner drabbas som liten.

Enligt F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen har spridningen av programmet WannaCry stoppats, men det är inte omöjligt att modifiera programmet för att få till stånd en framtida attack.

Skador världen över

Programmet har orsakat skador i närmare 100 länder världen över. Bland annat drabbades hälsovårdstjänsterna i Storbritannien på fredagen, och patienter skickades hem i förtid.

Datorn slår till i operativsystemet Windows och låser datorns innehåll. Användaren krävs på en lösensumma på 300 dollar för att datorn ska tas i bruk igen.

Lösensumman ska betalas inom sex timmar, i den virtuella valutan Bitcoin.

Artikeln uppdaterad kl 20.21.

Läs mera:

Renaults huvudbas i Frankrike.

Den globala cyberattacken sprider sig - Renault stoppar produktionen

Den franska biltillverkaren Renault har stoppat sin produktion på grund av cyberattacken som fick sin början i går. Också dotterbolaget Revoz produktion i Slovenien stoppas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Rysslands respektive Finlands barnombudsman, Anna Kuznetsova och Tuomas Kurttila

  Ryssland och Finland ska samarbeta i barnskyddsfrågor

  Rysslands barnombudsman begraver stridsyxan.

  Barnombudsmännen sken i kapp med solen i Helsingfors på tisdagen. Ryska barnombudsmannen Anna Kuznetsova besökte under sin första utlandsresa Finlands barnombudsman Tuomas Kurttila. De forna barntvisterna verkade vara ett minne blott.

 • Lojo sjukhus

  Lojo kan få tandvårdsjour på veckoslut

  Tandvårdsjour planeras i Lojo sjukhus.

  Snart behöver kanske Lojoborna och Sjundeåborna inte längre åka till Helsingfors för att få tandvård under veckoslut och helger. Lojo stad förhandlar med Lojo sjukhus om att öppna en jourenhet för tandvård i anslutning till Lojo sjukhus.

 • Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler.

  FNB: Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

  Tar över tjänsten vid årsskiftet.

  Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.

  Utrikesministeriet: Ogrundade fakta i kidnappningsrapporteringen

  Felaktiga uppgifter är en säkerhetsrisk för den kidnappade.

  Utrikesministeriet meddelar att det inte finns något nytt att berätta om den finländska kvinnan som kidnappades i Kabul. Samtidigt påtalar man att fel i medierapporteringen kan utgöra en risk för den kidnappade.

 • Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

  TE-tjänsternas framtid oroade i riksdagen

  Otaliga frågor ännu öppna med de nya landskapen.

  Riksdagen var djupt oenig om grundandet samt finansieringen av de nya landskapen. Oppositionen oroade sig under tisdagens debatt speciellt över hur det går med TE-tjänsterna i framtiden.

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Tomma ölburkar.

  Alkohollagens öde fortfarande oklart

  Ingen kompromiss i regeringspartiernas förhandlingar.

  Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

 • Jonas Jungar

  Jonas Jungar: Terror mot barn och unga får aldrig bli det nya normala

  "Är vi rädda så har de vunnit".

  Nej, inte igen! Var det den kollektiva reaktionen i morse då nyheterna om Manchester kablades ut? Eller har vi blivit så avtrubbade efter alla lastbilar, knivmän och självmordsbombare att vi uppfattar dådet som bara ett i raden? Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver om cynismen och rädslan som inte får ta över.