Hoppa till huvudinnehåll

Megaloppis lockade många ivriga fyndare

Megaloppis i Botniahallen 2017.
Megaloppis i Botniahallen 2017. Megaloppis i Botniahallen 2017. Bild: Yle/Markus Bergfors Botniahallen,Samfundet Folkhälsan,Korsholm,loppis

Kring 20 meter lång var kön till Botniahallen i Korsholm innan Folkhälsans megaloppis öppnade på lördagen. Loppistrenden fortsätter att hålla i sig och Folkhälsan i Korsholms verksamhetsledare, Susanne West hoppas det kan bli större del av vår vardagskonsumtion.

Det är fjärde gången megaloppis ordnas i Botniahallen och 215 försäljare har samlats och mellan 4000 och 5000 besökare väntas. Susanne West, verksamhetsledare för Folkhälsan i Korsholm, hoppas Megaloppis kan växa ännu mer.

- Första året hade vi 150 försäljare och de två sista åren har vi haft 215. Det klarar vi själva av som liten förening. Det skulle rymmas lika mycket till, men då borde vi ha en samarbetspartner som kan hjälpa oss.

Loppistrenden kan ännu utvecklas

Loppistrenden har hållit sig stark i så många år att man knappt kan kalla det trend längre, men West tycker det kan utvecklas ännu.

- Jag hoppas det ska bli en del av vår vardagskonsumtion, men jag tror inte vi har kommit dit än. Sverige är nog före oss, men vi är på god väg. Att återvinna och återanvända saker är något vi borde lära oss redan i skolorna, tycker West.

West tycker också man kunde marknadsföra Vasa och Korsholm som återanvändningsvänliga kommuner.

- Det skulle vara en klick på kartan att vi är det, och vi har ju en hall där det finns möjligheter att ordna sådant här.

Gun-Britt Vestlin fyndar på Megaloppis 2017.
Gun-Britt Westlin trivs på loppisar. Gun-Britt Vestlin fyndar på Megaloppis 2017. Bild: Yle/Markus Bergfors fynd,Botniahallen,gun-britt vestlin

Skämmande att gå på loppis förr

Gun-Britt Westlin har fyndat lite linnesaker och är på jakt efter Arabia porslin och en fruktskål. Hon trivs på loppisar och är glad över trenden.

- Förr kunde man skämmas lite över att gå till loppis, men nu är det trendigt så du kan gå utan att behöva skämmas.

Minna Mari Hortans och Tanja Haataja säljer kläder, smycken och skor och tycker loppis är ett bra ställe att rensa och förnya sin garderob.

- Loppis är bra eftersom man kan passa på och sälja bort lite och köpa nytt, säger Haataja.

Mona-Lisa Björkbacka är en erfaren loppisbesökare som också själv ordnat loppis. Hon har ett par tips för hur man kan göra fynd och inte komma hem med onödiga grejer.

- Det löns att gräva och kolla vad som är inuti en väska till exempel.

- Och så är det bra att hemma skriva en lista på vad man är ute efter. För när man väl kommer hit hittar man så mycket saker att man ofta kommer hem med helt andra grejer än man tänkt och utan att ens ha kollat på det man egentligen var ute efter.

Minna Mari Hortans och Tanja Haataja säljer på megaloppis 2017.
Minna Mari Hortans och Tanja Haataja sålde kläder, smycken och skor. Minna Mari Hortans och Tanja Haataja säljer på megaloppis 2017. Bild: Yle/Markus Bergfors Botniahallen,megaloppis

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten