Hoppa till huvudinnehåll

President Sauli Niinistö: Vi känner en stor tacksamhet för Koivistos livsgärning

President Sauli Niinistö.
President Sauli Niinistö. President Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,presidenter

Mauno Koivisto lämnade efter sig ett arv som jag och mina företrädare haft bra att bygga vidare på, säger republikens president Sauli Niinistö.

- Vi känner en stor tacksamhet för den långa och imponerande livsgärning Mauno Koivisto gjort för Finland.

Koivistos resa från den anspråkslösa barndomen till bankdirektör och senare toppen av den finländska politiken är en finländsk framgångshistoria utan like, säger Niinistö.

I och med Koivistos död lämnar nu hans generation den finska politiken. En generation som deltog i krigen och återuppbyggnaden efter dem och som innehade nyckelroller då Finland lotsades mot framgångar och välfärd.

Sauli Niinistö kommer att hålla ett tal med anledning av president Mauno Koivistos död på lördag morgon klockan 9. Talet sänds direkt i Yle TV1 och på Yle Arenan. Talets sänds också direkt i Radio Vega.

Sipilä: Koivisto visade vad finländskhet är som bäst

President Mauno Koivisto visade med sitt exempel vad finländskhet är när det är som bäst, säger i sin tur statsminister Juha Sipilä (C).

Sipilä säger att Koivisto är ett modellexempel över de möjligheter som det moderna Finland skapat sina barn. Han syftar på den långa väg som Koivisto gick från snickarson till president.

Statsminister Juha Sipilä (C).
Statsminister Juha Sipilä. Statsminister Juha Sipilä (C). Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Statsminister,Centern i Finland

Finland har nu förlorat en person som i stor grad påverkat vårt lands historia, säger Sipilä vidare.

Hyllas av politiker på Twitter

Många politiker över partigränserna hyllade president Mauno Koivisto på Twitter efter sorgebudet.

- President Mauno Koivistos död är ett stort sorgebesked. En stor man för republiken och arbetarrörelsen är borta. En era tar slut, skriver SDP:s ordförande Antti Rinne.

En stor statsman är borta. Mitt deltagande till Mauno Koivistos anhöriga och min djupa respekt för det arbete han gjorde för Finland och finländarna, skriver inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Till minne av president Mauno Koivisto. En statsman, som styrde vårt land i kalla krigets brytning. En stor finländare, skriver Samlingspartiets tidigare ordförande Alexander Stubb.

- Mina kondoleanser till president Mauno Koivistos anhöriga, skriver SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

- Mauno Koivisto var en stor president. En kompromisslös demokrat med rättskänsla som inskränkte sin egen makt för att stärka demokratin. Tack, skriver De grönas ordförande Ville Niinistö.

Källor: FNB, Yle, Twitter

Läs mera:

President Mauno Koivisto är död

President Mauno Koivisto har avlidit. Presidenten avled på Mejlans sjukhus klockan 21.15 fredagen den 12 maj 2017.