Hoppa till huvudinnehåll

"Vänta lite, låt mig ta en bild först"

Lovisa Viinikka går i Tölö gymnasium.
Lovisa Viinikka går i Tölö gymnasium. Lovisa Viinikka går i Tölö gymnasium. Bild: YLE/Anniina Seppänen nyhetsskolan

Jag kommer från en stor familj där alla inte bor hemma i dagens läge. När någon av de syskon som flyttat hemifrån kommer på besök brukar vi ha vanan att göra god mat, sätta oss ner vid matbordet och ha den så kallade kvalitetstiden.

Jag minns till exempel för inte så länge sedan när min syster kom hem från England, efter att inte ha varit hemma på länge. Detta är ju självfallet ett ögonblick som måste dokumenteras.

Förvåningen var stor för mig också, eller egentligen inte, men det var faktiskt inte vi ungdomar som satt framme med mobilerna, beredda att ta dessa obligatoriska bilder utan våra föräldrar.

Är det verkligen viktigare att publicera de fina vårblommorna på Facebook, än att fråga hur ditt barn som sitter bredvid dig mår?

Mina föräldrars beteende är något jag också ser bland deras vänner. Jag minns tillexempel när min gudfar var och hälsade på i Helsingfors. Än en gång skulle detta tillfället vid matbordet dokumenteras.

Den här gången skulle min gudfar skicka hälsningar hem. När alla började äta tog han fram mobilen och filmade detta fina ögonblick. Hoppas han fick med hur fint jag tuggade på salladsbladet. Även om det här är något jag enkelt skojar om - för hur många gånger har man inte fått höra hur någon äldre klagat på ungdomens mobilanvändning - så tycker jag ändå det här är något vi måste ta seriöst.

- Det är ungefär som att ha en förälder som är ganska svårt deprimerad, säger psykologen Kerstin Johannesson i en intervju för Sveriges Radio.

Hon menar alltså att en mobilanvändande förälder kan motsvara en deprimerad förälder eftersom kontakten med barnet saknas.

Någon som håller i en smarttelefon.
Hur många timmar om dagen stirrar du på din telefon? Någon som håller i en smarttelefon. Bild: Yle/Lovisa Viinikka mobiltelefoner,smarttelefoner,yle nyhetsskolan

Hon varnar dessutom för att barnet utvecklas sämre rent kognitivt om föräldrarna inte orkar kommunicera med det. Dessa drabbade barn blir sena i utvecklingen, en utveckling de inte tar ifatt, och har dessutom en större risk att själva inte må bra.

En av fem Stockholmföräldrar har dessutom erkänt att de har tappat uppsikten av barnet i simhallar och lekparker, på grund av mobilen. Är jag den enda som tycker att det här är något vi borde oroa oss över?

Jag har pratat om det här med många av mina vänner. Många av dem har också märkt hur mobilerna har börjat ta över våra föräldrar.

En undersökning somYougov har gjort för Svenska Dagbladet visar att vart tredjebarn i Stockholm ber sina föräldrar lägga undan mobilen. En av fem Stockholmföräldrar har dessutom erkänt att de har tappat uppsikten av barnet i simhallar och lekparker, på grund av mobilen. Är jag den enda som tycker att det här är något vi borde oroa oss över?

Så till sist: är det verkligen viktigare att publicera de fina vårblommorna på Facebook, än att fråga hur ditt barn som sitter bredvid dig mår?

Texten är skriven av: Lovisa Viinikka. Tölö gymnasium

Läs också

Nyhetsskolan

 • Den här musiken gillar de unga i Vasa övningsskolas gymnasium

  Nyhetsskolan undersökte gymnasieelevers musikintresse.

  Musikintresset i Vasa övningsskolas gymnasium undersöktes med hjälp av en opinionsundersökning som alla studerande fick svara på och en individuell intervju med Johan Gustafsson som går på musiklinjen i Vasa övningsskola.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan