Hoppa till huvudinnehåll

Ex-underrättelsechef: USA attackeras av Ryssland och Trump

James Clapper
James Clapper James Clapper Bild: EPA/ MICHAEL REYNOLDS james clapper

USA:s konstitutionella system är utsatt för attack - bakom den står ryska intressen men också Donald Trump.

Det säger James Clapper, nationell underrättelsechef under Obama, till CNN.

- Jag anser att våra institutioner på många sätt är under attack externt - här är den stora nyheten den ryska inblandningen i vårt valsystem - och också under attack internt, sade Clapper.

På frågan om han med "internt" menade presidenten, svarade Clapper "exakt" och tillade att det konstitutionella systemet är under attack och vittrar sönder.

Krav på oberoende åklagare

Samtidigt försöker demokraterna pressa republikanerna att godkänna att en oberoende åklagare utses för att undersöka president Trumps Rysslandskopplingar.

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, säger till CNN att senaten bör vägra ge grönt ljus för en ny FBI-chef, om inte en oberoende åklagare utses.

Chuck Schumer
Chuck Schumer Chuck Schumer Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Charles Schumer

Republikanerna kontrollerar 52 av de hundra platserna i senaten och måste vinna över republikaner på sin sida för att kunna stoppa Trumps val av ny FBI-chef.

Trump sade tidigare att den nya FBI-chefen sannolikt utses nästa vecka, kanske redan före fredag då han reser till Saudiarabien.

Beslutet kräver senatens välsignelse.

Den förre FBI-chefen James Comey sparkades av Trump i måndags. Comey ledde utredningen om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol.

Ryssland har förnekat all inblandning i valet.