Hoppa till huvudinnehåll

Förlängningsseger för Finland – Filppula avgjorde

Lejonen firar mål
Lejonen firar mål Bild: AFP / Lehtikuva sport (botanik),ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Juuso Hietanen

Finland var helt under isen i början av matchen mot Schweiz, men laget tog sig samman och vann med 3–2 efter förlängning. Valtteri Filppula blev matchhjälte för Finland.

Det såg inte alls bra ut, men Finland lyckades ta två poäng mot Schweiz. Förlängningssegern gör att Finland kan säkra en plats i kvartsfinalerna på måndag om Kanada slår Norge.

– Vår mentala styrka är stor och jag är stolt över laget. Vi kom i kapp och förbi. Vi visade ett stort hjärta speciellt i boxplay.

– Vi har en stark tro på vad vi kan, sa chefstränaren Lauri Marjamäki till MTV Sport efter matchen.

Underläge direkt

Inledningen av matchen var allt annat än bra av Lejonen. För fjärde gången i VM hamnade man i underläge i första perioden och nu släppte man dessutom in två baklängesmål på drygt tio minuter.

Fabrice Herzog satte 1–0 rakt upp i krysset 4.40 in i den första perioden och några minuter senare hittade Joel Genazzis rökare från blålinjen in bakom Joonas Korpisalo i Finlands mål.

Efter det andra baklängesmålet lämnade Korpisalo över ansvaret mellan stolparna till Harri Säteri.

Joonas Korpisalo kliver in i båset och Harri Säter står på isen
Joonas Korpisalo kliver in i båset och Harri Säter står på isen Bild: Lehtikuva ishockey,VM i ishockey för herrar,Finlands herrlandslag i ishockey,Harri Säteri,Joonas Korpisalo,korpisalo

Tursam reducering

Schweiz hade bud på ytterligare ett mål några minuter senare, men i stället för underläge med tre puckar lyckades Finland reducera i powerplay. Pucken studsade Finlands väg och Juuso Hietanen noterades för målet som i själva verket var ett självmål av Philippe Furrer.

Målet tände Lejonen och i den andra perioden var det ett helt annat lag på isen. De inledande tio minuterna var kanske det bästa laget presterat i turneringen och det enda som saknades var målen.

Leonardo Genoni, som varit lysande i hela turneringen, gjorde flera svettiga räddningar och såg till att Schweiz fortsättningsvis ledde inför den sista perioden.

Harri Säteri gjorde också en riktigt viktig räddning i slutet av den andra perioden då Denis Hollenstein kom i ett friläge. Säteri gjorde ytterligare en viktig räddning i början av den tredje perioden. Vincent Praplan fick stå helt ren framför målet, men Säteri var snabb i sidledsförflyttningen.

Rantanen kvitterade

Sju minuter in i den sista perioden fick Finland spela powerplay och då kom till slut den förlösande kvitteringen. Mikko Rantanen styrde in Ville Lajunens skott från blålinjen och Finland tog matchen till förlängning.

Där var det sedan Valtteri Filppula som klev fram och avgjorde matchen.

Finland är fortfarande kvar på fjärde plats i gruppen men avståndet ner till Norge är nu tre poäng.

Resultat:

Schweiz – Finland 2–3
04.40 1–0 Herzog (Richard, Untersander)
10.30 2–0 Genazzi (Loeffel)
19.01 2–1 Hietanen (Savinainen, Aho) PP
47.40 2–2 Rantanen (Lajunen, Aho) PP
62.24 2–3 Filppula (Savinainen, Hietanen)