Hoppa till huvudinnehåll

”Hjältesaga” – Lejonens följande motståndare svävar på moln efter sin skräll

Schweiz spelare jublar efter VM-skrällen mot Kanada.
Schweiz spelare jublar efter VM-skrällen mot Kanada. Schweiz spelare jublar efter VM-skrällen mot Kanada. Bild: All Over Press Schweiz herrlandslag i ishockey

Kanada hade vunnit 23 av sina 24 senaste VM-matcher och hade en tvåmålsledning mot Schweiz en bit in i tredje perioden. Men efter en sällsynt kanadensisk kollaps är det ett schweiziskt lag i extas som i kväll tar sig an Finland.

De schweiziska medierna tar till stora ord för att beskriva landets 3–2-seger över Kanada i ishockey-VM.

Neue Zürcher Zeitung bjuder på rubriken ”En schweizisk hjältesaga i Paris” medan Blicks första ord i matchrapporten helt enkelt är ”Wahnsinn!” (Galet!). Franskspråkiga Le Matin konstaterar i sin ingress att ”för första gången sedan silvret i Stockholm har Schweiz svarat för en stormatch i VM”.

Och visst var det en liten hockeybragd när Schweiz i den tredje perioden vände ett tvåmålsunderläge och vann med 3–2 efter förlängning. Det inför 8000 fans från Schweiz i publiken på totalt 13000, enligt de schweiziska medierna.

Tränaren tackar fansen

– Jag vill tacka fansen. Jag betonade åt killarna före matchen att det fanns tusentals schweiziska fans i hallen som väntade sig en show. Vi hade tur. Pucken studsade vår väg. Normalt förlorar du en match som den här, men det var vår kväll, sade landslagstränaren Patrick Fischer efter att Kanada vunnit skotten med 45–26.

– Vi slutade aldrig jobba. Vi trodde alltid på oss själva. Vi slängde puckar mot mål hela kvällen och till slut ramlade allt in. Vi hade tur, men vi bryr oss inte. En seger är en seger, sade schweiziska spelaren Andres Ambühl.

Finland enda förlusten

Att Kanada förlorar i VM har verkligen inte hört till vanligheterna de senaste åren. 2015 blev laget världsmästare utan att förlora en enda match och när laget i fjol framgångsrikt försvarade sin VM-titel kom enda förlusten i gruppspelet mot Finland.

Årets turnering hade Lönnlöven inlett med fyra raka segrar, så totalt hade Kanada alltså vunnit 23 av lagets 24 senaste matcher innan kollapsen mot Schweiz.

Senast Kanada inte blev världsmästare, 2014, åkte laget ut i kvartsfinal mot Lejonen och det hade hunnit gå över tre år sedan kanadensarna förlorade i VM mot ett annat lag än Finland.

Ryssland enda obesegrade

Kanadas förlust betyder att samtliga 16 lag redan tappat poäng i årets turnering och att det bara finns ett obesegrat lag, Ryssland.

För Finlands del blir den stora frågan hur resultatet påverkar Lejonens två kommande motståndare som är just Schweiz och Kanada. Ger skrällsegern en schweizisk medvind som av bara farten också sveper bort Finland eller finns det nu ett mått av välmående och mättnad i det schweiziska laget som Lejonen kan utnyttja ett knappt dygn senare?

Och vill Kanada nu till varje pris sätta sin nästa starka motståndare i form av Lejonen på plats – eller har ett mått av osäkerhet smygit sig in under Lönnlövsdressen?