Hoppa till huvudinnehåll

IT-attacken har drabbat minst 150 länder - förnyad spridning befaras på måndag

En dator kopplad till Windows i Washinton DC 13.5.2017
En dator kopplad till Windows i Washinton DC 13.5.2017 Bild: AFP / Lehtikuva datorer,hacking

Fredagens globala virusattack har hittills drabbat åtminstone 200 000 organisationer, företag och privatpersoner i 150 länder. Europol varnar för att antalet drabbade kan växa på måndagen.

- Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, säger Rob Wainwright som är chef för EU:s brottsbekämpande organ Europol, i en intervju med brittiska ITV.

Enligt Wainwright är attacken unik också för att den kombinerar ett utpressningsvirus med en så kallad maskfunktion som gjort att viruset spridits automatiskt.

Viruset har spridits genom mejl med bifogade filer. Där har det funnits programvara som låser datorerna för användarna genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösensumma betalas.

- Anmärkningsvärt få lösensummor har betalats så här långt, säger Wainwright.

Flera fall befaras på måndagen

BBC har intervjuat en anonym brittisk IT-säkerhetsexpert som hjälpte till med att stoppa fredagens virusattack, genom att registrera en domänadress som användes i attacken.

Enligt honom behöver de ansvariga bara skriva om den skadliga koden för att börja om med ett nytt angrepp.

Dessutom kommer flera fall att upptäckas av fredagens attack, trots att just den virusattacken stoppats.

- Jag är orolig för hur antalet drabbade kommer att växa när människor kommer på jobb på måndag och slår på sina maskiner igen, säger Rob Wainwright.