Hoppa till huvudinnehåll

Janina Fry som pin-up-filmstjärnan Rita Hayworth

Janina Fry som Rita Hayworth
Janina Fry och Rita Hayworth. Janina Fry som Rita Hayworth Bild: Yle/Mikko Kilpinen Janina Fry,Rita Hayworth

Janina Fry poserade i baddräkter på stranden. Hon har också porträtterat filmstjärnor i modereportage. Nu står Rita Hayworth i tur i en studio i Helsingfors. Båda har samma pin-up-utstrålning med ett stänk av oskyldighet.

Vit chiffongdröm med korsett

Janina Fry, fotomodell och kläddesigner, kommer glatt in på caféet där vi stämt träff. Jag visar henne det svartvita fotografiet från 1940-talet där Rita Hayworth poserar i klädd en vit, tunn chiffongklänning med ett sidenkorsettbälte.

Rita Hayworth, född som Margarita Carmen Cansino, är mest känd för sin roll som Gilda, en femme fatale. Hennes far utvandrade från Spanien och det är de exotiska dragen i Rita Hayworth som gett henne karaktär. Hon hade sex appeal.

Oh! utbrister Janina och vi går direkt till syateljén.

- Jag älskar aftonklänningar. Jag älskar att dyka in i olika atmosfärer. Gamla filmer är ypperliga att söka inspiration i från.

En vit klänning med korsettbälte.
En detalj från Janina Frys klänning. Ett korsettbälte av siden pryder den vita, transparenta klänningen. En vit klänning med korsettbälte. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola aftonklänning

Janina har under de senaste åren utbildat sig till modeskapare. Hennes kreationer har synats på galor och på Självständighetsdagens festmottagning på slottet.

Efter att alla mått är tagna för jag Janina till sminkaren Kati Koskela som börjar planera 1940-tals looken in i minsta detalj. Valkfrisyr, tunna, formade ögonbryn och bordeauxröda läppar...

Kati som studerat filmstjärnorna noga i flera års tid berättar att Rita Hayworth hade en högre panna men den formades att se lägre ut.

Janina Fry tar en selfie med sin mobiltelefon.
Janina Fry tar en selfie av Rita Hayworth. Janina Fry tar en selfie med sin mobiltelefon. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola glamour

Farmors 1940-tal

Studion doftar av Guerlains Shalimar. En doft av bergamott, citron och jasmin, som hör till 1940-talet. Efter kriget doftade båtarna till Amerika av den orientaliska parfymen. Den blev en symbol för den fina franska stilen som också de amerikanska kvinnorna ville ha.

För Janina är 1940-talet farmor som bodde på Kristiansgatan i Kronohagen. Hon minns hur hennes lilla, näpna ansikte tittade fram under turbanen.

- De har lyssnat på musik från 1940-talet. De har klätt sig så här och alla foton på farmor och farfar andas den här tiden.

Janina tycker att det är spännande att få dyka in i den känslan. Hon har redan en liten kontaktyta med den tiden från sin barndom.

Rita Hayworth i klädd en vit chiffongklänning.
Rita Hayworth på 1940-talet, i valkfrisyr och vit chiffongklänning. Rita Hayworth i klädd en vit chiffongklänning. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola Rita Hayworth,filmstjärna
Janina Fry poserar som Rita Hayworth
Janina Fry i valkfrisyr och 1940-tals look. Janina Fry poserar som Rita Hayworth Bild: Yle/Mikko Kilpinen Janina Fry,Rita Hayworth,lookalike

Rita Hayworths ikoniska stil

Det är inte första gången Janina är Rita.

- Seura-tidningen gjorde ett jubileumsnummer där jag fick dyka in i olika årtionden. Där var en av rollfigurerna Rita Hayworth.

För att se ut som Rita gör Kati Koskela en valkfrisyr, genom att kamma en rulle av Janinas hår ovanför hjässan. Den hålls på plats med hjälp av hårspännen.

Janina fry poserar som Rita Hayworth
Rita Hayworth lookalike. Janina fry poserar som Rita Hayworth Bild: Yle/Mikko Kilpinen Janina Fry,Rita Hayworth,lookalike

Ögonen målas med en varm brun ton. Ögonfransarna är stjärnaktiga, tunna och långa. Läpparna får en brunröd nyans.

- Hon är en passlig blandning av superglamourkvinna och mjuk barnslighet. Hon har en oskyldig blick...

En flaska Shalimar-parfym på ett sminkbord.
Hela Atlanten doftade av citron, bergamott och jasmin efter kriget då Shalimar-parfymen erövrade Amerika. En flaska Shalimar-parfym på ett sminkbord. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola shalimar

Se hur Janina Fry förvandlas till Rita Hayworth: