Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Finland–Schweiz 3–2 efter förlängning

Harri Säteri
Harri Säteri höll Finland inne i matchen då Schweiz dominerade. Harri Säteri Bild: Aleksi Alku / AOP/All Over Press Harri Säteri

Vilken thriller! Finland var i fullständig brygga mot Schweiz under första perioden men visade prov på mental styrka då man vände 0–2 till en 3–2-seger. Harri Säteri var matchens gigant, skriver Chriso Vuojärvi.

Avgörandet:

Det var inte långtifrån att Schweiz skulle ha slagit knock på Finland i första perioden. Schweiz ägde perioden och Finland kunde skatta sig lyckligt över att man gick till periodvila i läget 1–2.

Lejonen visade prov på mental styrka då man reste sig från den smällen. Att Finland kvitterade i tredje perioden var rättvist.

I en förlängning handlar det ofta om tillfälligheter. Den här gången hade Finland marginalerna på sin sida. Valtteri Filppula avgjorde med att sätta pucken mellan benen på den välspelande schweiziska målvakten Leonardo Genoni. Finland är nu väldigt nära en plats i kvartsfinal.

Utropstecknet:

Harri Säteri var matchens finländska gigant. Utan Säteris räddningar skulle Schweiz ha avgjort matchen i första perioden.

Borde Säteri vara Finlands förstamålvakt i fortsättningen? Jag säger ja.

Finlands spel i powerplay och boxplay förtjänar också beröm. Utnyttjar man två av tre lägen i numerärt överläge bör man vara nöjd med den detaljen.

Bör förbättras:

Finland saknar tuffhet och rätlinjighet i skottlägen. Det visste vi då turneringen sparkade i gång, men bedrövligt att läget inte har förbättrats över huvud taget under mästerskapets gång.

Valtteri Filppula är till exempel en fantastiskt nyttig ishockeyspelare för sitt lag, men han väljer alltför ofta passningsalternativet då ett skott skulle vara att föredra. Som tur satte han pucken i mål i förlängningen.

Underhållningsvärde:

Dramatik, scenförändringar, målchanser och stora känslor – matchen hade det mesta.

Matchen bjöd på en känslomässig berg-och-dalbana för bägge lagens supportrar. De neutrala åskådarna fick också full valuta för pengarna.

Jag ger matchen fyra alpklockor av fem möjliga.

Snackisen:

Det börjar bli tjatigt men kan inte låta bli att lyfta fram Lasse Kukkonen igen. Finlands kapten klarade av att spela trots fingerskadan.

Frågan är om det var så himla smart. Kukkonen spelade ganska så försiktigt. Å andra sidan visade han prov på mod och ledarskap då han trotsade sina smärtor.

Spelarbetyg

Tre stjärnor: Harri Säteri – Höll Finland flytande i första perioden efter han ersatt Joonas Korpisalo. Gjorde många livsviktiga räddningar då matchen stod och vägde.

Två stjärnor: Sebastian Aho – Stod för missar i första perioden, men vilka finländare gjorde inte det? Då matchen stod och vägde var det Aho som tog initiativ och bar fram Lejonen i offensiven.

En stjärna: Mikko Rantanen – Han hamnar ofta i skuggan av Aho och Filppula men gör det viktiga grovjobbet. Styrde in den livsviktiga kvitteringen i tredje perioden.