Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Vinna eller (så gott som) försvinna för Finland

Finlands ishockeylejon
Upprepas de här segerscenerna i kväll? Finlands ishockeylejon Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey,VM i ishockey för herrar,idrott,sport (botanik),ishockey

Spänningen tätnar i ishockey-VM. För Finland är devisen enkel i kväll: Endast en seger duger över Schweiz.

Förutsättningar:

Kampen om kvartsfinalplatserna i B-gruppen är stenhård och utgången oviss. Schweiz, Tjeckien, Finland, Norge och Frankrike är inom fyra poäng från varandra och endast tre av lagen går till slutspel.

Finland har med andra ord inte råd att förlora mot Schweiz. Torskar Lejonen i kväll betyder det att man i sista grundseriematchen är piskat att slå Kanada. Det är ett läge landslaget desperat vill undvika.

Hoppingivande ur blåvit synvinkel är att Finland gjorde sin bästa match för turneringen i går. Lejonen vände spelet snabbare och skapade tillräckligt många målchanser. Yle Urheilus ishockeyexpert, HPK:s lots Antti Pennanen, konstaterade i går att det är häpnadsväckande att Finland inte punkterade matchen i ett tidigare skede med tanke på antalet målchanser man skapade.

Lyckas Finland ta ytterligare ett spelmässigt kliv framåt i kväll är mycket vunnet.

Men vi bör komma ihåg att Schweiz är en högklassig motståndare. I går kväll vann Schweiz över Kanada efter förlängning.

Sagt inför match:

Visst märker man att de här måstematcherna stressar laget. Stämningen utanför laget är inte så positiv så jag förstår att till exempel de sju VM-debutanterna blir stressade.― Lauri Marjamäki om stämningen i den finländska truppen

Inbördes matcher:

Finland och Schweiz möts förhållandevis sällan med tanke på att klasskillnaden lagen emellan inte längre är särdeles stor. Kvällens drabbning blir den 56:e landskampen lagen emellan.

Finland har vunnit 38 och Schweiz 15 av dessa kamper. Senaste VM-matchen mellan Finland och Schweiz spelades 2014 i Minsk. Då vann Lejonen med 3–2 efter straffar.

Senaste finländska förlust i en storturnering ägde rum i OS i Calgary 1988. Då vann Schweiz med 2–1.

Håll koll på:

Finlands första kedja skapade närmare tio målchanser mot Norge. Det fanns inte mycket i trions takter att kritisera. Det enda man skulle hoppas är att Aho, Filppula och Rantanen skulle avsluta sina anfall mer rätlinjigt.

I Schweiz är 22-årige Vincent Praplan glödhet. Kloten-yttern har noterats för 3+3 i turneringen och han stod för kvitteringen mot Kanada i går.

Backparet Romain Loeffel–Joel Genazzi har övertygat i både defensiven och offensiven. Duon toppar den schweiziska plusminusstatistiken i överlägsen stil och har vid sidan om ett gediget försvarsarbete noterats för ett mål och fem assist.

Målvakten Leonardo Genoni har turneringens bästa räddningsprocent – 95,74. Genoni har släppt in fyra puckar i de fyra matcher han vaktat buren.

Finlands laguppställning:

Lauri Marjamäki insinuerade i går att förändringar i formationerna är möjliga. Jag skulle gissa att Jesse Puljujärvi ligger risigt till. Så blek har han varit de senaste matcherna.

Jag skulle gärna se att Miro Aaltonen skulle få en ny chans. Aaltonen har varit landslagets bästa målskytt den här säsongen och om den är en detalj som inte fungerat i Lejonens spel så är det just målskyttet.

Jag skulle gissa att Joonas Korpisalo fortsätter att vakta Finlands mål, men osvuret bäst.

Resultattips:

Schweiz är ett bättre lag än Norge och Frankrike – lag som Finland hade stora problem med. Det finns väldigt lite som talar för att Lejonen tar en komfortabel seger.

Snarare känns det som att den här matchen mycket väl kan stå oavgjort 2–2 efter tre spelade i perioder. I en förlängning eller straffläggning är marginalerna, som bekant, små.

Finland–Schweiz startar klockan 21.15. Häng med i Yle Sportens chatt som drar i gång på vår webbplats en halv timme före nedsläpp!