Hoppa till huvudinnehåll

Batteritillverkare besöker Vasa i dag

Skiss från Sweco/Northvolt
Skiss från Sweco/Northvolt Bild: Sweco/Northvolt Northvolt

Svenska Northvolt besöker Vasa i dag, måndag, för att diskutera en eventuell etablering av en batterifabrik. Under dagen bekantar man sig bland annat med möjliga platser för batterifabriken, Energyvaasa och campusområdet på Brändö.

Northvolt har planer på att bygga en batterifabrik med start nästa år och Vasa är en av tio möjliga etableringsorter för fabriken. Northvolts representanter ville under förmiddagen bekanta sig med logistiklösningar och hur tillståndsprocesserna ser ut vid etablerandet av en batterifabrik.

Under eftermiddagen hör man mer om Vasaregionens attraktionskraft. Kapaciteten i regionens elnät och hur de kan utvecklas intresserade också de svenska gästerna. På Brändö bekantar man sig med campus och högskolorna, Wärtsilä och hamnen får också besök.

Northvolt representeras av styrelseordförande Carl-Erik Lagercrantz och de ansvariga för beredningen av platsvalet, Peter Nygårds och Malin Fuglesang. Värdar för besöket är representanter för kommuner, Vasek och Merinova, el- och elnätsbolag, rederiet, Visit Vaasa, Vasa Universitet och andra högskolor samt Wärtsilä. Lars Hagebris från Stockholm deltar också i dagens program som representant för Finpro.