Hoppa till huvudinnehåll

Ex-minister Hanna Mäntylä försvann - svarar inte i telefon eller på e-post

Hanna Mäntylä med Sannfinländarnas logo i bakgrunden.
Hanna Mäntylä på Sannfinländarnas presskonferens om ministerbytet. Mäntylä var Finlands social- och hälsovårdsminister från den 29 maj 2015 till den 25 augusti 2016. Hanna Mäntylä med Sannfinländarnas logo i bakgrunden. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Hanna Mäntylä,hanna mäntylä

Hanna Mäntylä (Sannf) var social- och hälsovårdsminister i två år. Sedan sade hon upp sig på grund av familjeskäl, drog sig tillbaka och har nu blivit nästan omöjlig att nå. Nu säger Mäntylä att hon visst finns.

I augusti 2016 anmälde Sannfinländarnas minister Hanna Mäntylä överraskande att hon avsäger sig sin ministerpost av familjeskäl. Sedan Pirkko Mattila blev ny social- och hälsovårdsminister har Mäntylä knappt synats i offentligheten.

Mäntylä är invald från Torneå i Lappland och har tidigare jobbat som specialungdomsarbetare, arbetsrådgivare och började år 2007 studera till socialarbetare. Hon har också drivit en underklädsaffär Cubbicoot i Lahtis.

I dag är Mäntylä fortfarande riksdagsledamot och Sannfinländarnas andra vice ordförande. Besvikna partikamrater från Lappland berättar ändå att Mäntylä inte syntes till vid kampanjtälten inför kommunalvalet.

Ingen Mäntylä i kampanjtälten

Sannfinländarna i Torneås tidigare ordförande Visa Riskilä säger de facto att han inte har sett till Hanna Mäntylä på över ett år.

- Berätta för oss också om du hittar henne, säger Riskilä i telefon och berättar att lokalavdelningen hade haft användning för Mäntyläs stöd i valkampen.

Sannfinländarna förlorade stort i flera kommuner i kommunalvalet och lokala partikamrater är inte sena med att påpeka att de gärna skulle ha fått draghjälp av en riksdagsledamot.

Jag hade väntat mig att hon skulle ha deltagit aktivt. Men så gick det inte riktigt

Också Terho Korpikoski som är ordförande för Sannfinländarna i Lapplands distrikt har saknat den tidigare ministern.

- Jag hade väntat mig att hon skulle ha deltagit aktivt. Men så gick det inte riktigt, säger Korpikoski.

Han misstänker också att Mäntylä kommer att sluta som partiets andra viceordförande efter partimötet i juni eftersom hon inte har visat något intresse för att fortsätta.

Mäntylä: Här är jag!

Yle har försökt nå riksdagsledamot Mäntylä och lämnat bud per telefon och e-post utan att lyckats.

Iltalehti har nu intervjuat Mäntylä.

- Jag har inte medvetet velat försvinna någonstans. Jag finns! säger Mäntylä till tidningen.

Mäntylä berättar att en nära anhörig insjuknade och att situationen krävde en insats av henne.

- Mina krafter har inte räckt till för att stöda partikamraterna, jag är mycket ledsen att de har upplevt det så här, säger Mäntylä.

Lämnar plenisalen efter att hon tryckt på närvaroknappen

Hanan Mäntylä ler med Sannfinländarnas logo i bakgrunden.
Tingsrätten valde att inte väcka åtal då Hanna Mäntylä misstänktes för bedrägeri efter att ha erhållit tiotusentals euro i rättshjälp år 2010 trots att hon bodde med en välbärgad man. Hanan Mäntylä ler med Sannfinländarnas logo i bakgrunden. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Hanna Mäntylä,hanna mäntylä

Också riksdagsledamöter från Lappland har förundrat sig över att Mäntylä inte längre svarar på telefonsamtal eller e-post. De invalda från Lappland brukar ha gemensamma möten, men Mäntylä har inte deltagit i ett enda under den pågående valperioden.

Sedan september 2016 har Mäntylä också varit frånvarande från riksdagens plenum 37 gånger. Kolleger i riksdagen berättar att Mäntylä ofta lämnar plenisalen efter att hon har stuckit sig in och tryckt på närvaroknappen.

Mäntylä har inte heller hållit ett enda anförande i riksdagen sedan hon avgick som minister.

Färgade håret och satte sig längst bak

Det finns inga nya offentliga bilder av Mäntylä som är tagna sedan augusti 2016. Men i riksdagen berättas det att den tidigare ministern har färgat sitt hår blont och bytt plats, så att hon numera sitter i plenisalens bakre del.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp är nöjd

hanna mäntylä
Mäntyläs tidigare underklädsaffär Cubbicoot i Lahtis gick i konkurs 2004 och drog ner Mäntylä i en skuldspiral som hon kunde ta sig ur först 2011 då hon blev riksdagsledamot. hanna mäntylä Bild: Yle/Niklas Fagerström hanna mäntylä

Den sannfinländska riksdagsgruppens färska ordförande Toimi Kankaanniemi tar inte ställning till Mäntyläs passivitet i den egna valkretsen.

Toimi Kankaanniemi anser däremot att Mäntylä har skött riksdagsarbetet väl och känner inte till att det skulle ha förekommit kritik mot Mäntylä inom riksdagsgruppen.

Svenska Yle intervjuade Hanna Mäntylä slutet av november 2015 om psykoterapi för deprimerade i serien #hurmårdu.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Yle Uutiset.

Artikeln uppdaterad 15.05.2017 kl 13:34 med kommentarer av Hanna Mäntylä.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes