Hoppa till huvudinnehåll

Experter tror Ingves ryker från svenska Riksbanken

Vd Stefan Ingves berättar att Sveriges riksbank har sänkt reporäntan till -0,20 %
Vd Stefan Ingves berättar att Sveriges riksbank har sänkt reporäntan till -0,20 % Bild: EPA/VILHELM STOKSTAD riksbankschef stefan ingves

Närpesbördige Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekreterare Karolina Ekholm som chef för Sveriges riksbank, enligt en enkät som den svenska nyhetsbyrån TT gjort bland experter. Betyget för Stefan Ingves två mandatperioder på snart tolv år som riksbankschef spretar rejält.

Flera tillfrågade väljer att dela ut två olika betyg, medan två enkätdeltagare avstår från att betygsätta. Ingen av enkätdeltagarna tycker att någon av de befintliga ledamöterna i Riksbankens direktion håller måttet för att ta över.

Brutala sågningar

"Ingves skötte den akuta krishanteringen utmärkt, där blir det ett A", skriver en av experterna. "För tiden efter den akuta krisen blir det ett F", tillägger experten. Skalan som gäller är A-F, med A som toppbetyg och F som underkänt och sammantaget får Ingves medianbetyget C. Då ingår tre A, varav två bara gäller den första mandatperioden. Två experter väljer samtidigt att underkänna Ingves med betyget F.

Kritiken mot Ingves handlar bland annat om upprepade prognosmissar och att inflationsmålet inte varit uppfyllt på många år. En del sågningar är brutala. "Den urusla penningpolitiken 2010-2014 har blivit ett varnande exempel internationellt", skriver en deltagare.

Sveriges Riksbanks entré
Sveriges Riksbanks entré Bild: Riksbanken riksbanken

Undergräver självständighet

Åtta av elva deltagare i enkäten tror det blir den socialdemokratiskt märkta statssekreteraren Karolina Ekholm som tar över efter Ingves. En garderar dock med ett mindre troligt andrahandsscenario där Ingves får tre år till. Den S-märkta Folksamchefen Jens Henriksson respektive den före detta S-ministern Thomas Östros får också varsin röst.

Ekholm, som i uttalanden flaggat för att hon kan tänka sig att tacka ja till uppdraget, var ledamot i Riksbankens direktion 2009-2014. Hon rekryterades därifrån som statssekretare hos finansminister Magdalena Andersson (S) för snart tre år sedan.

Inget normalt eller onormalt

I slutändan är det Riksbankens fullmäktige, med Susanne Eberstein som ordförande, som avgör hur Riksbankens direktion ser ut efter årsskiftet. Eberstein vill inte svara på när beslut kan vara fattat. När Ingves fick förlängt mandat sommaren 2011 kom beskedet i slutet av juni.

- Det här är en process som sker i fullmäktige och i god tid före årsskiftet kommer vi ha det klart med hur det blir, säger Eberstein till TT.

Historiskt varierar perioderna för hur länge en riksbankschef har suttit på posten mellan tre och 19 år. Men sedan början av 1970-talet har ingen suttit lika länge som Ingves. Eberstein är dock noga med att detta faktum inte utesluter att det kan bli förlängt för Ingves.

- Det finns inget som är normalt eller onormalt i de här frågorna. Det finns inga särskilda regler. Det är upp till fullmäktige att bedöma hur man vill ha det.

Källa: FNB-TT-Joakim Goksör

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten