Hoppa till huvudinnehåll

Fler ledtrådar om orsakerna bakom anorexi – ärftlig ämnesomsättning kan spela roll

Kvinna som säger nej till mat.
Kvinna som säger nej till mat. Bild: All Over Press Ätstörningar,anorexi,Anorexia nervosa

En ny genetisk studie ger fler ledtrådar kring varför vissa människor drabbas av anorexi. Sjukdomen kan ha både psykiatriska och ämnesomsättningsmässiga orsaker, visar studien.

Studien har publicerats i American Journal of Psychiatry.

- Tills nu har vi ansett att anorexia nervosa helt är en psykiatrisk sjukdom. Men de genetiska sambanden vi upptäckt här gör att vi måste tänka om, säger Cynthia Bulik, som forskar i anorexi vid Karolinska institutet och är en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radio.

I forskningen deltog också forskare från institutionen för folkhälsovetenskap vid Helsingfors universitet och institutet för molekylär medicin, FIMM.

Sedan tidigare är det känt att anorexi delvis är ärftligt. Den aktuella studien har gjorts bland nästan 3 500 personer med anorexi, och 11 000 personer utan ätstörning. Det verkar som att samma gener som styr fetma också kan vara inblandade när det gäller anorexi. Vilka mekanismer som ligger bakom det här måste undersökas vidare, enligt forskarna.

Långvarig sjukdomsbild

Minst 3,5 procent av de finländska kvinnorna insjuknar i anorexi under sin livstid. Anorexi leder i vissa fall till en mycket långvarig sjukdomsbild och i värsta fall till och med till döden. Att vårda anorexipatienter är ofta krävande. Å andra sidan tillfrisknar vissa väl.

De nya forskningsrönen har sporrat till ett mer intensifierat internationellt forskningssamarbete. I fall forskarna lär sig mer om varför sjukdomen bryter ut, är det i framtiden också lättare att utveckla nya och mer effektiva vårdmetoder för anorexi.

– Det här får oss att känna oss optimistiska inför vårt fortsatta arbete, säger Cynthia Bulik till Sveriges Radio.

Källor: FNB-TT, Sveriges Radio, Helsingfors universitet

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes