Hoppa till huvudinnehåll

Följ Gerds kamp mot röksuget

Gerd lehtinen i turkos rock. Hon ler. Bakom en del vårblommor såsom påskliljor, scilla.
Gerd Lehtinen ska sluta röka Gerd lehtinen i turkos rock. Hon ler. Bakom en del vårblommor såsom påskliljor, scilla. Bild: Yle/ Tiina Grönroos rökavvänjning,tobaksrökning,Ekenäs,gerd lehtinen

Alla rökare vet hur svårt det är att sluta röka. Ekenäsbon Gerd Lehtinen har lyckats två gånger, men av olika orsaker har hon börjat röka igen. Nu har Gerd beslutat sig för att fimpa för gott. Tyvärr är det extra kämpigt att denna gång stå emot röksuget.

Kallsvettig och nervös, ett sug i magen och en rastlöshet som inte ger med sig. Så beskriver Gerd Lehtinen från Ekenäs hur det känns några dagar efter att hon har slutat röka. Gerd säger också att hon känner sig skakig och att hon hela tiden tänker på hur gott det skulle vara med en cigarett.

Så här har det inte känts tidigare för Gerd Lehtinen som faktiskt har slutat röka två gånger tidigare.

- Jag bara slutade, det kändes ingenstans. Den här gången är det svårare eftersom min sambo också röker. Det var förresten hans rökande som fick mig att börja röka igen. Så egentligen är jag arg på sambon också, säger Gerd och skrattar.

Vill sluta utan plåster eller tuggummi

Gerd Lehtinen har rökt i sammanlagt 25 år. Däremellan har hon varit totalt fem år utan tobak. De två tidigare gångerna slutade Gerd röka utan några större problem eller arrangemang.
Gerd har inte använt sig av plåster, tuggummi eller andra nikotinpreparat. Därför var det en chock när hon i början av maj slutade röka för tredje gången.

- Efter tre dagar som rökfri var jag tvungen att ta en cigarett. Min sambo skulle ha slängt ut mig annars. Jag var helt tokig!

Också den här gången vill Gerd sluta utan att ty sig till nikotinersättning. Hon tror stenhårt på sin envishet och starka vilja.

Endast tre personer av 100 sägs klara av att sluta röka på första försöket utan någon extra hjälp. Gerd har klarat av det två gånger och hon tänker göra sitt bästa för att klara av det en tredje gång.

- Jag har visserligen rökt mera nu än vad jag gjorde de föregående gångerna. Tidigare rökte jag en halv ask per dag, nu har jag rökt minst ett paket om dagen, säger Gerd och tillägger att nikotinberoendet inte är en fråga om en livsstil eller dålig vana, det är en sjukdom.

- Har min pappa som kedjerökte tre askar tobak per dag klarat av att sluta röka utan några andra hjälpmedel än sockerfria pastiller, ska nog jag också klara av det, säger Gerd.

Skärpt tobakslag vill få finländarna att fimpa

Den nya tobakslagen ger fastighetsbolagen möjligheten att ansöka om rökförbud på balkonger och gårdsområden. Det är numera förbjudet att röka i bil om det finns barn under 15 år i bilen.
Tobaksförpackningarna, som redan tidigare haft varningstexter, är också täckta av varningsbilder på bland annat svarta lungor. Småningom försvinner alla smaksatta tobaksprodukter.

Målet med den reformerade tobakslagen är att få folk att sluta röka. Det här skulle medföra inbesparingar inom hälsovården. Social- och hälsovårdsministeriet propagerar för ett rökfritt Finland år 2030.

Enligt Gerd Lehtinen har läkarna däremot inte uppmanat henne att sluta röka.

- De frågar om jag röker och om jag använder alkohol. När jag svarar att jag röker är följdfrågan hur många cigaretter per dag. Ingen har sagt att jag borde sluta röka.

Följ Gerds kamp på svenska.yle.fi

Efter nästan tre dagar utan ett enda bloss var Gerd alltså tvungen att röka en cigarett för husfridens och nervernas skull. Efter det har Gerd rökt en eller två cigaretter per kväll.

- Det är kanske bättre att trappa ner lite först än att sluta på en gång, funderar Gerd.

Gerd Lehtinens avtrappning är ändå kort. Hon har rökt några cigaretter sedan dag tre, men nu när det har gått en vecka sedan rökstoppet tänker Gerd sluta röka sin kvällscigarett. Från och med måndag 15 maj är det noll cigaretter som gäller. Vi kommer att följa med Gerds kamp mot nikotinberoendet.

Vill du följa Gerds exempel och sluta röka eller har du redan fimpat för gott? Dela med dig av dina erfarenheter och kom gärna med goda råd. Texterna kan användas i Yle Vegas sändningar. Du får vara anonym, men om du vill kan du lämna dina kontaktuppgifter i formuläret som du hittar genast efter den här texten.

Berätta din historia!