Hoppa till huvudinnehåll

Italiensk maffia tog över flyktingmottagning - matpengar gick i brottslingarnas fickor

Isola de Capo Rizzuto i Kalabrien, Italien.
Isola de Capo Rizzuto i Kalabrien, Italien. Bild: SIME/All Over Press Kalabrien,Isola di Capo Rizzuto,Italien,friluftsliv,sand,stränder

Italiensk polis grep tidigt i morse i en räd 68 personer vid en flyktingmottagning i södra Italien. De misstänks för bedrägeri, utpressning och missbruk av statliga pengar.

Bland de gripna fanns en katolsk präst och ledaren för en katolsk frivilligorganisation som driver ett av Europas största mottagningscenter - Sant'Anna Cara - i staden Isola Capo Rizzuto.

Stora mängder statliga medel som varit avsedda för flyktingar tros ha hamnat i brottslingars fickor.

Redan tidigare har det framkommit att flyktingarna gavs alldeles för små och för få matportioner. En del av dem blev helt utan mat. Ibland var maten illafaren.

Också övriga levnadsförhållanden uppges ha varit undermåliga.

Kopplingar till ökänd maffia

Enligt åklagaren misstänks de anhållna för att ha kopplingar till en maffiaorganisation. Den italienska maffian tros ha infiltrerat sig i mottagningscentret redan för tio år sedan, bland annat via centrala funktioner som matleveranser och tvätteriverksamhet.

Polisen övervakar byn Grumo Appula i Italien i samband med begravningen av en ledare för maffiagruppen 'Ndrangheta
Polisen övervakar byn Grumo Appula i Italien i samband med begravningen av en ledare för maffiagruppen 'Ndrangheta. Polisen övervakar byn Grumo Appula i Italien i samband med begravningen av en ledare för maffiagruppen 'Ndrangheta Bild: EPA/ANNAMARIA LOCONSOLE maffia,Italien,poliser,ndrangheta

Myndigheterna bedömer att maffiagruppen 'Ndrangheta som är verksam i Kalabrien har håvat in stora summor pengar.

Polisen bedömer att maffian under åren 2006-2015 lagt vantarna på åtminstone 36 miljoner euro.

Många av de gripna tillhörde klanen Arena inom maffiagruppen 'Ndrangheta. Enligt polisen handlar det om den största organiserade kriminella gruppen i Kalabrien, och en av Europas största kokainimportörer.

Klanen Arena misstänks också ha kontakter med ledningen för en flyktingförläggning på Lampedusa.

Flyktingar - de flesta kurder -  anländer till  Isola Capo Rizzuto 1998.
Flyktingar - de flesta kurder - anländer till Isola Capo Rizzuto 1998. Flyktingar - de flesta kurder - anländer till Isola Capo Rizzuto 1998. Bild: EPA PHOTO ANSA/GIUSEPPE PIPITA/pal/kr Isola di Capo Rizzuto,flyktingar,Italien

Toppen av isberget?

Över en halv miljon flyktingar har kommit till Italien sedan 2014 - de flesta med båt från Libyen.

Den italienska staten erbjuder flyktingarna husrum, mat, kläder, språkundervisning, psykologiskt stöd, hälsovård och lite fickpengar.

Isola Capo Rizzuto-centret har plats för över 1 200 personer. I Italien bedömer man att det som uppdagats i Isola di Capo Rizzuto inte är ett enskilt fall utan bara toppen av ett isberg.

(Reuters, AP)

Läs också