Hoppa till huvudinnehåll

Kina och Japan drabbades av cyberattacker men skadorna inte så allvarliga som befarat

Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina
Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO cyberattack,skadliga program,cybersäkerhet

Både Kina och Japan har drabbats av den globala cyberattacken som började i slutet av förra veckan.

I Kina har hundratusentals datorer på nästan 30 000 institutioner och företag drabbats av cyberattacker sedan i fredags.

Attackerna mot banker har lett till att penningautomater över hela landet har stängts och datorer på många sjukhus har infekterats av datorvirus.

Över 3 000 universitet och forskningsanläggningar har också drabbats.

Sydkorea kan andas ut denna gång

I Japan har datorer i omkring 600 företag och anläggningar infekterats men stora företag som Nissan säger att attackerna inte har påverkat deras verksamhet nämnvärt.

Elektronikjätten Hitachi meddelar att bolagets inre e-post har lidit av en del problem.

Sydkorea har klarat sig undan med relativt små följder och endast fem sydkoreanska företag uppger att deras datorer har drabbats.

Sydkorea har i det förgångna drabbats av omfattande cyberattacker som tros ha orkestrerats av Nordkorea.

Tre fall i Australien, inga i Nya Zeeland

I södra Stilla havet har cyberattackerna inte lett till så allvarliga följder som man ännu befarade under veckoslutet då det blev klart att totalt 150 länder hade utsatts för cyberattacker.

I Australien har tre företag drabbats medan grannlandet Nya Zeeland inte har rapporterat om ett enda fall.

- Vi utreder fortfarande de drabbades profiler, men vi kan slå fast att Asien och Stillahavsområdet inte har drabbats så allvarligt som andra världsdelar, säger datorsäkerhetschefen Tim Wellsmore vid företaget FireEye.

Europol oroad

Europol varnade för att antalet drabbade kan växa på måndagen.

- Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, konstaterade Rob Wainwright som är chef för EU:s brottsbekämpande organ Europol.

Datorviruset WannaCry (eller WannaCrypt) som utvecklades av USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA, har spridits genom mejl med bifogade filer.

Där har det funnits programvara som låser datorerna för användarna genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösensumma betalas.

- Anmärkningsvärt få lösensummor har betalats så här långt, säger Wainwright som varnar för att de ansvariga kan skriva om den skadliga koden för att börja om med ett nytt angrepp.