Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna räddade sin katt ur ett brinnande hus i Sibbo

Brandmän med utrustning
Brandmän med utrustning Bild: Yle/Fredrika Sundén brandmän,brandman,räddningsverksamhet,räddningsverk,olyckor,eldsvådor

Östra Nylands räddningsverk fick rycka ut för att släcka två hotfulla eldsvådor i Sibbo under söndagen. En kvinna skadades lindrigt i samband med en av dem.

Räddningsverket larmades till Västerskog i Sibbo vid 14-tiden på morsdagseftermiddagen. Ett 300 kvadratmeter stort hus från slutet av 1970-talet hade börjat brinna.

– Elden fick sin början från en av ytterväggarna och spreds till taket via takfoten, säger jourhavande brandmästare Timo Tähtinen.

Släckningsarbetena koncentrerades till väggen där eldsvådan fick sin början och till taket. Ungefär hälften av taket förstördes i eldsvådan.

Tähtinen förklarar att konstruktionerna var komplicerade att släcka. Taket bestod bland annat av filt och mineritskivor.

– Minerit är ett sådant material som smäller och exploderar och sedan går sönder då det brinner.

Kvinna skadades lindrigt

En kvinna befann sig i huset då eldsvådan fick sin början. Hon försökte rädda sin katt ur huset då hon lade märke till eldsvådan och skadade sin fot lindrigt i brådskan.

Hon fördes till sjukhuset för att bli omplåstrad.

Jourhavande brandmästare Timo Tähtinen säger att insidan av huset klarade sig undan elden. Däremot drabbades huset av omfattande vattenskador i samband med släckningen. Enheter från Helsingfors, Sibbo, Borgå och Gumbostrand-Box-området deltog i släckningsarbetena.

– Om eldsvådan hade börjat vid en annan tidpunkt på dygnet, till exempel på natten, skulle det ha funnits en risk för att den skulle ha blivit mer allvarlig och omfattande. Men nu lyckades vi avgränsa elden relativt bra.

Räddningsverket misstänker att eldsvådan kan ha fått sin början från en askbehållare som fanns nära väggen, men polisen utreder brandorsaken närmare.

Fara för byggnadsbrand

Den andra eldsvådan i Sibbo inträffade i närheten av Borgby strax efter klockan 23 på söndagskvällen.

Jourhavande brandmästare Timo Tähtinen berättar att det handlade om fara för en byggnadsbrand.

– Cirka 50 kvadratmeter mark brann i närheten av ett egnahemshus. Invånarna lyckades släcka eldsvådan själva och vi fick vattna den lite.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Östnyland