Hoppa till huvudinnehåll

Mer eller mindre galna experiment

I isländska serien Ævar forskar och förklarar genom för och berättar Ævar Þór Benediktsson om mer eller mindre galna experiment. Experiment som i tiderna kanske ansågs galna men som i slutändan blev riktiga framgångar - och så en rad experiment som kanske aldrig borde ha genomförts.

I seriens första avsnitt sätter Ævar fokus på olika färdmedel. Vi får veta mer om förbränningsmotorns utveckling och hur cykeln tagit form. Ævar själv försöker ta cykeln till nästa stadium genom att testa fordonets egenskaper på vatten.

Det blir ingen succé men han låter sig inte nedslås utan tar istället itu med nästa tema, flygmaskinen och en noggrann lektion kring bröderna Wrights öden och äventyr.

Efter flygpionjärerna är det dags att dyka ner under ytan och ta en närmare titt på ubåtar. Visste ni att de första ubåtarna hade åror, och att man pumpade in vatten för att de skulle sjunka. Det gör man föresten ännu i dag.

Efter historielektionen är det dags att kolla in en äkta isländsk ubåt. Här får inga människor plats men som forskningsredskap kan den kanske ännu en dag få stora framgångar.

I kommande avsnitt utlovas bland annat ett hover board drivet av en lövblås, magnetiska skor, en hamburgare av insekter.


Orginaltitel: Ævar Vísindamaður (Island, 2016)
9 avsnitt.
30 dagar på Arenan

Produktion: RUV / Nordvision

  • Alla finlandssvenskar sjunger snapsvisor, eller gör de?

    Rosi Djupsund berättar om snapsvisekulturen i svenskfinland.

    Fest, snaps och finlandssvenskar. Då ljuder det förstås snapsvisor i huset. Men varför sjungs det snapsvisor och sjunger verkligen alla finlandssvenskar snapsvisor? Det vet Rosi Djupsund som doktorerar i musikvetenskap vid Åbo Akademi.

  • Vasa får havssoptunna i augusti

    Blir tredje stad i Finland att får en havssoptunna.

    Vasa kommer att få en havssoptunna. Bakom projektet ligger Wärtsilä som tidigare i år har placerat ut två havssoptunnor i Helsingfors och på fredagen togs även en soptunna i bruk i Åbo.

Läs också