Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska äventyrsgolfbanan byggas i Centralparken i Pargas

Vy mot stadshuset i Pargas från Centralparken en solig dag i maj.
Här ska äventyrsgolfbanan byggas i sommar. Vy mot stadshuset i Pargas från Centralparken en solig dag i maj. Bild: Yle/ Nora Engström stadshuset i pargas

Centralparken i Pargas piffas upp nu. Den här veckan inleds arbetet med att bygga om gångleder vid äventyrsgolfbanan som ska stå färdig i juli, berättar stadsträdgårdsmästare Heidi Suominen.

- Vi börjar bygga parkgångar runt äventyrsgolfbanan. Så då kan folk börja följa med hur arbetet formar sig.

Profilbild på stadsträdgårdsmästare Heidi Suominen i Centralparken i Pargas.
Heidi Suominen är nöjd över planerna. Profilbild på stadsträdgårdsmästare Heidi Suominen i Centralparken i Pargas. Bild: Yle/ Nora Engström heidi suominen

Träd har redan fällts på området. Staden har också märkt ut var äventyrsgolfbanan ska byggas.

Äventyrsgolfbanan med nio etapper ska byggas bakom veteranstenen. Senare utvidgas äventyrsgolfbanan så den har 18 etapper.

Det är inte frågan om en traditionell minigolfbana, utan banan kan exempelvis ha olika dekorationer eller ha lutningar på olika sätt.

Konstverk av Stefan Lindfors invigs på Pargasdagarna

I parken placeras också ett konstverk som ska locka till motion. Verket skapas av formgivaren och konstnären Stefan Lindfors och invigas under Pargasdagarna i början av juni.

- Konstverket kommer på det högsta stället av parken så att den syns på långt håll och lockar folk in till parken, säger Suominen.

Träd och gräsmatta i en park en solig vårdag i maj.
Här ska konstverket placeras. Träd och gräsmatta i en park en solig vårdag i maj. Bild: Yle/ Nora Engström vår

Centralparken ska också få en paviljong med kiosk och toalett. Suominen medger att projektet ger mycket arbete just nu.

- Vi har nog mera än bråttom, det är sällan som det händer så här mycket på parksidan i Pargas, säger Suominen med ett skratt.

Samtidigt tillägger hon att det är roligt att det nu händer och sker i parken.

- Det här är jätteroligt, verkligen! Nu när folk har börjat använda parken så får vi aktiviteter hit också.

Stor satsning på trivsel

Idén om en äventyrsgolfbana kom ursprungligen från föreningen Pro Malmen. Pargas stad frågade också tidigare invånarna vad de skulle vilja ha i parken. En kiosk och toalett och nya aktiviteter stod högt uppe på önskelistan, så de här önskemålen vill staden nu uppfylla.

Totalt satsar staden närmare 300 000 euro på parken, så det är frågan om ett stort projekt.

- Det här ska bli en familjepark, för unga och gamla. Här finns också ett gammalt schackplan, och det är meningen att man kanske från och med nästa sommar kan hyra schackpjäser och spela där, berättar Suominen.

En gång som kantas av träd i en park.
Centralparken ska bli ett vardagsrum för Pargasborna. En gång som kantas av träd i en park. Bild: Yle/ Nora Engström park

Allt fler hittar till Centralparken

Även en lekpark för barn ska byggas i Centralparken i ett senare skede.

Meningen är alltså att utveckla parken också i framtiden och det här är en viktig del i arbetet att liva upp Pargas centrum.

Parken utnyttjas redan nu i en större grad än förut, säger Suominen.

- Ungdomar sitter här och lyssnar på musik och har roligt, familjer kommer hit och har små båtar med sig eller ordnar picknick. Det är väldigt trevligt, konstaterar Suominen.