Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande renovering bakom kulisserna på Åbo svenska teater

Åbo svenska teater
Åbo svenska teater Bild: Yle/Philip Stenkula åbo svenska teater

Under sommaren förnyas råsystemet på Åbo svenska teater. Det är en omfattande och viktig renovering, men publiken ska inte märka någonting alls.

Teatersäsongen på Åbo svenska teater är avslutad och på onsdag inleds en omfattande och viktig renovering inne i salen som pågår under hela sommaren. Då publiken återvänder är det ändå ingenting som åskådarna kommer att märka, det försäkrar teaterns administrativa chef Tina Grabber.

Hon berättar att det är teaterns råsystem som förnyas helt och hållet. Systemet finns ovanför scenen och i det hänger bland annat belysningen och kulisserna.

– Det är en tidskrävande renovering som beräknas pågå i två och en halv månad och vara klart i utgången av juli. Drygt 40 rår ska förnyas, så det är nog ett omfattande arbete.

Minimala ingrepp

Anordningen består av rep och stänger och finns högt ovanför scenen. De har förnyats ett antal gånger under
teaterns långa historia, men där finns ett antal rep som börjar vara rätt slitna och på teatern är man glad för att få dem alla förnyade på en gång. De hänger ovanför skådespelarna och det är i allra högsta grad en säkerhetsfråga, berättar Grabber.

Ingreppen i teatern är ändå minimala. Ett litet utrymme bakom scenen har rivits bort och publiken kommer inte att märka av renoveringen.

– En del av mekanismerna för ett antal rår flyttas ner på nivå med scengolvet så att de alla kommer att finnas på samma ställe.

Renoveringen kostar 350 000 euro och den summan står Stiftelsen för Åbo Akademi för som också äger teaterhuset.

- Vi är väldigt glada för att stiftelsen anser att det här är en viktig kulturbyggnad. För det är det ju, det är Finlands äldsta teaterhus, säger Grabber.

Läs också