Hoppa till huvudinnehåll

Oskar Osala hyllar målvaktsgiganten: ”Helt otroligt”

Oskar Osala slet och kämpade mot Schweiz.
Oskar Osala påminner om att marginalerna är små i VM-turneringen. Oskar Osala slet och kämpade mot Schweiz. Bild: All Over Press Oskar Osala,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland tog en oerhört viktig seger över Schweiz på måndagskvällen. Lejonen reste sig ur ett knepigt läge och vann efter förlängning. Oskar Osala var full av beundran för succémålvakten Harri Säteri.

Finland bytte målvakt drygt halvvägs in i första perioden efter att Schweiz gått upp i en 2–0-ledning. Harri Säteri spikade igen kassen efter sitt inhopp, vilket var matchavgörande.

– Jag känner Harri från KHL och jag har alltid tyckt att han har varit en jättebra målvakt. Att hoppa in i det där läget, med en sådan press på sina axlar– helt otroligt. Vilken stor insats av honom. Han är en stor spelare, säger Oskar Osala.

”Allt är möjligt”

Tack vare segern avancerar Finland med största sannolikhet till kvartsfinal.

Om Lejonen hade förlorat mot Schweiz hade läget blivit komplicerat. I så fall skulle man sannolikt ha behövt en seger över Kanada i sista gruppspelsomgången.

– Inte har jag tagit någon press. Jag har hela tiden tyckt att vi kommer att platsa i topp fyra, säger Osala och påminner om VM-turneringens lagbundenheter:

– VM är alltid en turnering där en match avgör. Allt är möjligt. Såklart ska man respektera slutresultatet, men marginalerna är små i fortsättningen. Hoppas variansen är på vår sida i år.

”Inga lätta matcher längre”

Finlands samtliga matcher i turneringen har varit jämna. Oskar Osala tror att många ishockeyvänner inte har insett att alla 16 VM-lag spelar på en hög nivå numera.

– Senast då jag spelade i VM (red. anm: våren 2010) var det en mycket större skillnad mellan lagen. Jag känner spelare i varje lag. Många av dem spelar i KHL.

– Hemmaläktarna borde kanske lite undersöka hur många bra spelare de här så kallade ”sämre länderna” har. Det finns inga lätta matcher här längre, betonar han.

Mamma i tankarna på morsdagen

Matchen mellan Finland och Schweiz var en av turneringens mest underhållande drabbningar. Inramningen var dessutom ypperlig då båda lagen hade stora och högljudda klackar på plats.

Osala medger att det känslorna kom till ytan efter att Valtteri Filppula avgjort kampen.

– Det var en otrolig känsla att stå på blå linjen och titta på den finländska flaggan och lyssna på nationalsången och tänka på mamma på morsdagen. Det kändes fantastiskt.