Hoppa till huvudinnehåll

Ost och surmjölk förlänger livet - mjölk är mindre hälsosamt

Nyfiken komule på Brännbolsta gård i Ingå
Nyfiken komule på Brännbolsta gård i Ingå Bild: YLE/Malin Lindholm mjölkning

Mjölkprodukter är hälsosammare om de är syrade antyder svensk forskning. De som dricker vanlig mjölk varje dag löper större risk att dö i förtid. Ost, yoghurt och surmjölk har motsatt effekt.

De svenska forskarna följde över 100 000 personer i norra Sverige i 14 års tid, för att se hurdan inverkan olika mjölkprodukter har på hälsan.

Det visade sig att dödligheten bland dem som drack mjölk varje dag var en tredjedel större under granskningsperioden, jämfört med dem som drack mjölk färre än en gång i veckan.

Smör ökade också dödsrisken, men inte lika mycket som mjölkfrossande.

Alla osyrade mjölkprodukter ökade dödsrisken under den 14-åriga granskningsperioden. Vad det beror på tar forskarna inte ställning till.

Mjölkhylla i mataffär
Mjölkhylla i mataffär Bild: Lucas Dahlström/Yle mataffär

Föga överraskande var risken att dö störst bland dem som föredrog fett, medan lättprodukter var hälsosammare.

Ät ost - lev längre

Syrade mjölkprodukter visade sig vara hälsosammare än ren mjölk. De till och med minskade dödsrisken under granskningsperioden. För dem som åt mycket ost, fil, yoghurt och andra syrade mjölkprodukter, eller drack surmjölk, var dödligheten en tiondel mindre än bland dem som åt sådant bara sällan.

Då man beaktade deltagarnas övriga levnadsvanor blev kopplingen lite mindre tydlig, men resultaten pekade fortsättningsvis åt samma håll.

Det är läkarföreningen Duodecims nyhetstjänst som rapporterar om forskningen. Den har publicerats i artikelform i tidskriften American Journal of Clinic Nutrition.