Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals datorer i Finland har infekterats efter cyberattacken

Man i rånarluva framför en projicerad bild av datorkod
Man i rånarluva framför en projicerad bild av datorkod Bild: Sergei Konkov/TASS / All Over Press hackare,internet,brott (juridik),cybersäkerhet,cyberattacker,skadliga program,online,programkod

Den globala it-attacken som började i fredags nådde också Finland. Vid cybersäkerhetscentret säger man att det i Finland ändå inte är fråga om stora mängder infekterade datorer.

Attacken har sedan fredagen drabbat 150 länder och viruset har spridits till över 200 000 datorer.

– Vi har inga exakta siffror men det är fråga om tiotals datorer som i Finland har kommit i kontakt med den server som skadeprogrammet använder, säger Markus Lintula vid cybersäkerhetscentret.

Informationssäkerhetsexperten Markus Lintula
Markus Lintula är informationssäkerhetsspecialist vid cybersäkerhetscentret. Informationssäkerhetsexperten Markus Lintula Bild: Yle/Niklas Fagerström markus lintula

Han vill ändå påpeka att det kan vara fråga om ett större antal infekterade datorer.

– Eftersom vi vet att en del av datorerna finns i olika företag, kan det hända att viruset har spridits till flera maskiner än vi tror. Vi har meddelat alla de företag som vi vet att har blivit utsatta.

"Kom ihåg att uppdatera datorns system"

– Den här attacken använder sig av en sårbarhet som har fixats av Microsoft i mars. Så om man har uppdaterat systemet efter mars är man skyddad för just den här attacken, konstaterar Lintula.

Han tillägger också att det är bra att komma ihåg att med jämna mellanrum uppdatera datorns system för att undvika att datorn infekteras av virus.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes