Hoppa till huvudinnehåll

Alternativen för Lejonen: USA eller Ryssland i kvartsfinal

Lejonen.
Lejonen får antingen USA eller Ryssland emot sig i kvartsfinalen. Lejonen. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

Resa till Köln, kvartsfinal mot USA. Nu är det Finlands troligaste fortsättning i VM. Schweiz tog hem ödesmatchen mot Tjeckien och säkrade andraplatsen i Parisgruppen.

Under den sista gruppspelsdagen i ishockey-VM stod mycket på spel för Lejonens del redan före den egna kvällsdrabbningen mot Kanada.

Utgångsläget skulle utkristalliseras för torsdagens kvartsfinal. Efter Ryssland–USA och Tjeckien–Schweiz pekar det allra mest åt ett håll: Köln och möte med USA.

Efter det svaga gruppspelet måste Finland slå Kanada efter sextio minuter i kväll för att inte sluta tabellfyra i Paris. Samtidigt har man ändå chansen att välja vilket motstånd man hellre tar i torsdagens kvartsfinal.

Vid full pott mot Kanada är det Ryssland som gäller (var den eventuella dusten spelas beror på hur det går i kvällsmatchen mellan Lettland och Tyskland). I alla andra fall blir det att packa ihop utrustningen och ta tåget till Köln och kvartsfinal mot USA.

– Jag hade hellre tagit Ryssland. Finland kan givetvis påverka sitt öde fortfarande, men USA är ett väldigt tufft motstånd, säger MTV Sports expert Antti Törmänen.

USA vände och vann

Det här blev klart efter att USA vände och vann mot Ryssland, som var obesegrat fram till dagens match. Nikita Gusev gav ryssarna ledningen i slutet av den andra perioden, men Kevin Hayes hann kvittera före pausen.

I den tredje uppträdde Ryssland odisciplinerat och drog på sig ett par utvisningar. USA utnyttjade ett av de numerära överlägena när Anders Lee enkelt rakade in 4–3-målet i tom kasse.

Det var enda gången som USA tog ledningen i matchen, men det räckte gott och väl till. Därmed tog det relativt unga amerikanska laget hem Kölngruppen före Ryssland och Sverige.

Reto Suri, ishockey-VM 2017.
Reto Suri var en av de schweiziska matchhjältarna. Reto Suri, ishockey-VM 2017. Bild: EPA Reto Suri

Schweiz ställs mot Sverige

I Paris säkrade Schweiz en förlängd vistelse i den franska huvudstaden. Tack vare 3–1-segern mot Tjeckien slutar Schweiz tvåa i gruppen och ställs mot namnstarka Sverige i torsdagens kvartsfinal.

Schweiz fick en drömstart mot Tjeckien. Vincent Praplan hamrade in 1–0 omgående och det satte tonen för matchen. Schweiz släppte aldrig in tjeckerna i det utan vann med 3–1.

Tabelltrean Tjeckien står på tretton poäng efter avslutat gruppspel. Finland har elva poäng och behöver en trepoängsseger mot klara gruppsegraren Kanada för att ta sig förbi Tjeckien.

Resultat, ishockey-VM:

Grupp A:
Ryssland–USA 3–5 (1–0, 2–3, 0–2)
12.29 1–0 Nikita Gusev (Bogdan Kisilevitj)
21.00 1–1 Kevin Hayes (Brock Nelson, Clayton Keller) pp
27.33 2–1 Anton Belov (Sergej Plotnikov, Serhej Andronov)
32.18 2–2 Dylan Larkin (Brock Nelson)
36.15 3–2 Nikita Gusev (Vadim Sjipatjov, Jevgenij Dadonov) pp
37.43 3–3 Kevin Hayes (Johnny Gaudreau, Nick Bjugstad)
52.57 3–4 Anders Lee (Johnny Gaudreau, Jack Eichel) pp
59.38 3–5 Brock Nelson (Dylan Larkin)

Grupp B:
Tjeckien–Schweiz 1–3 (0–1, 1–1, 0–1)
01.42 0–1 Vincent Praplan (Raphael Diaz)
28.36 0–2 Reto Suri (Dean Kukan, Dominik Schlumpf)
34.08 1–2 Roman Cervenka (David Pastrnak, Libor Sulak)
52.09 1–3 Damien Brunner (Tanner Richard, Christian Marti)