Hoppa till huvudinnehåll

Finsk dataexpert varnar för att anklaga Nordkorea för den globala cyberattacken

Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina
Experter i flera länder varnar för att anklaga Nordkorea för den globala cyberattacken som började förra veckan Den globala cyberattacken har inte haft så allvarliga följder som befarat i Asien med undantag av Kina Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO cyberattack,skadliga program,cybersäkerhet

En framstående finländsk datorsäkerhetsexpert varnar för att anklaga Nordkorea för den världsomspännande cyberattacken som började i fredags.

Spekulationer om att det var Nordkorea som låg bakom attacken, kom igång efter uppgifter om att en kort programkod som användes i attacken liknar dem som Nordkorea har använt i sina cyberattacker mot bland andra Bangladesh och Sydkorea.

Det finländska datasäkerhetsföretaget F-Secures ledande forskare Jarno Niemelä säger att detta inte nödvändigtvis innebär att nordkoreanerna är skyldiga.

Rent sammanträffande?

Niemelä säger att det kan vara frågan om ett rent sammanträffande och att även andra kan ha använt samma programkod.

- Allt är givetvis möjligt, men en enstaka link kan vara ett rent sammanträffande säger Niemelä.

Niemelä understryker att det allmänt taget är svårt att finna vattentäta bevis på vem som utför cyberattacker.

- Det är inte första gången som man börjar anklaga ett enskilt land, vilket senare visar sig vara obefogat. Det är bäst att man samlar in mer bevis innan man böjar utpeka skyldiga, varnar Jarno Niemelä på F-Secure.

Cyberattacken mattas av

Niemelä bekräftar också att cyberattackerna har fortsatt under tisdagen på olika håll i världen, även om de inte har orsakat större skador.

Farhågor om nya, allvarliga cyberattacker den här veckan har inte besannats och attackerna har mattats av under de två senaste dagarna.

- Det verkar som om de fortsätter med sina attacker trots att de har all anledning att gå under jorden, säger Niemelä.

Sydkoreanska experter som försöker slå fast vem som låg bakom den globala cyberattacken vill inte utpeka Nordkorea i det här skedet
Sydkoreanska experter som försöker slå fast vem som låg bakom den globala cyberattacken, vill inte utpeka Nordkorea i det här skedet Sydkoreanska experter som försöker slå fast vem som låg bakom den globala cyberattacken vill inte utpeka Nordkorea i det här skedet Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Sydkorea,WannaCry,Nordkorea

Vem stal viruset?

Det var datajätten Googles forskare som upptäckte likheterna mellan nordkoreanska attacker och den aktuella kodsnutten som användes för att skapa datorviruset WannaCry (eller WannaCrypt).

Viruset utvecklades av USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA och det har spridits genom mejl med bifogade filer.

WannaCry stals i samband med ett dataintrång i USA men det är fortfarande oklart vem som kom över viruset.

USA och Sydkorea också försiktiga

Datasäkerhetsexperter i Sydkorea, Israel och Ryssland har bekräftat att koden liknar dem som Nordkorea använde i cyberattacker som lamslog sydkoreanska banker.

Sydkorea säger ändå att det är alldeles för tidigt att peka ut Nordkorea på basis av tillgängliga bevis. USA och EU är också försiktiga med att anklaga nordkoreanerna i det här skedet.

- De bevis som vi har är inte tillräckligt unika eller starka för att det skulle räcka till för att utpeka en gemensam operatör, säger John Miller som arbetar för det stora cybersäkerhetsföretaget FireEye.

Windows sårbart

Cyberattacken som började förra veckan har drabbat datorer som använder operativsystemet Windows i över 150 länder.

Sjukhus, banker, företag och forskningsanläggningar i många länder drabbades allvarligt.

Enbart i Kina drabbades nästan 30 000 företag, ämbetsverk och
universitet.

Sony Pictures Entertainment utsattes år 2104 för en cyberattack efter att bolaget gav ut en film om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
Sony Pictures Entertainment utsattes år 2014 för en cyberattack efter att bolaget gav ut en film om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Sony Pictures Entertainment utsattes år 2104 för en cyberattack efter att bolaget gav ut en film om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Sony Pictures Entertainment,Nordkorea

Stal från centralbanken i Bangladesh?

Nordkorea har enligt experter finslipat och effektiverat sin förmåga att utföra cyberattacker.

Internationella hackargrupper med misstänkta kontakter till Nordkorea har bland annat anklagats för att ha stulit över 80 miljoner dollar från centralbanken i Bangladesh.

Nordkorea misstänks också ha angripit filmbolaget Sony Pictures år 2014 efter att bolaget gav ut en film som förlöjligade den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.

Nordkorea har konsekvent förnekat alla anklagelser om cyberattacker mot Sony och banker i Bangladesh och Sydkorea och har inte kommenterat de senaste spekulationerna.

Källor: Reuters, AP, Yonhap, FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes