Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingdemonstrationen på Järnvägstorget fyller 100 dagar: "Så länge avvisningarna pågår är vi kvar"

Wisam (till höger) dricker te och talar med Abdulrazaq.
Wisam (till höger) dricker te och med Abdulrazaq. På lördag har flyktingdemonstrationen i Helsingfors centum pågått i 100 dagar. Wisam (till höger) dricker te och talar med Abdulrazaq. Bild: Victoria Wirén Järnvägstorget, Helsingfors stad,fyktingdemo

Demonstrationen mot avvisningen av flyktingar på Järnvägstorget i Helsingfors har pågått i snart 100 dagar. Trots klen respons från beslutsfattare, motdemonstrationer och hård väderlek är de demonstranter Yle Nyheter talat med ändå inte beredda att ge upp.

Demonstrationen började vid museet Kiasma i februari, innan den flyttade till sin nuvarande plats, några hundra meter längre bort.

- Vår situation är verkligen dålig. Det enda vi vill ha är ett tryggt liv, säger irakiern Saif Dawoodi.

Saif Dawoodi
Saif Dawoodi utanför demonstrationstälten på Järnvägstorget i Helsingfors. Saif Dawoodi Bild: Victoria Wirén Järnvägstorget, Helsingfors stad,flyktingdemonstration

Saif och hans vänner ville göra någonting för att protestera mot avvisningarna.

Demonstrationen har pågått i 96 dagar

Det har nu gått mer än tre månader sedan demonstrationen inleddes.

- Snart har det gått hundra dagar, säger irakiern Asildin.

Han är besviken över att det inte har hänt speciellt mycket av det som demonstranterna hade hoppats på.

Flyktingdemonstration på järnvägstorget.
Flyktingdemonstration på järnvägstorget. Bild: Victoria Wirén flyktingar,Järnvägstorget, Helsingfors stad,flyktingdemonstration

- Vi har inte fått några svar på hur de kommer att hjälpa oss. Så vi är fortfarande kvar.

Demonstrationen har inte lett till några förändringar i asylpolitiken.

Asildin menar ändå att det är för tidigt att ge upp, demonstrationen fortsätter.

Fortsätter demonstrera också om alla flyktingar avvisas

Demonstrationen kan komma att ta betydligt längre än ett hundra dagar. Det intygar Riikka Theresa Innanen, en av de finländare som engagerat sig för flyktingarna.

- Vi har gamla människor och små barn som ska skickas iväg. Så länge det pågår kommer vi att vara här, säger Innanen.

Riikka Theresa Innanen vid flyktingdemonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors.
Riikka Theresa Innanen tänker fortsätta demonstrera för flyktingarnas rättigheter, också om finska staten avvisar alla asylsökande på Järnvägstorget. Riikka Theresa Innanen vid flyktingdemonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors. Bild: Victoria Wirén Järnvägstorget, Helsingfors stad,flyktingdemonstration

- Jag kan säga vi, eftersom jag stannar kvar också om afghanerna eller irakierna blir avvisade.

Innanen är övertygad om att finländare kommer att fortsätta stå upp för flyktingarnas rättigheter.

- Det här kommer inte ta slut bara för att folk blir avvisade, vilket Risikko, Sipilä eller Päivi Nerg väntar på. Det kommer inte att hända, vi fortsätter.

- Ju mera man är här desto mera märker man hur viktigt det är att hjälpa. Inte bara för asylsökande utan för oss, för vårt land.

Innanen menar att flyktingdebatten har fört in diskussionen på hur vi vill att samhället ska se ut.

- Vill vi faktiskt att det ska vara skillnad mellan människor och människor, och att systemen är viktigare än människorna. Det är ju sådant som också vi finländare lider av, säger Innanen.

Vad har då hänt de hundra senaste dagarna?

När demonstrationen inleddes i februari var det inte alls meningen att sätta igång Finlands långvarigaste demonstration.

Irakiska flyktingar ville berätta för finländare om sin desperation över att många nekades asyl och riskerade att råka illa ut som så kallade papperslösa.

Demonstranterna värmde sig kring små osande utegrillar och hänger upp banderoller. Afghanska flyktingar gör gemensam sak med irakierna, och tillsammans organiserar de sig.

Flyktingmotståndare slår läger på andra sidan gatan.

Läs mera:

Irakiska flyktingar vädjar till Finland

En demonstration mot regeringens flyktingpolitik har sedan fredagen pågått i centrala Helsingfors. Demonstranterna betecknar Migrationsverkets avvisningsbeslut som slumpmässiga och orättvisa. Desperationen ökar bland asylsökande som får avslag på sina asylansökningar.

Efter en vecka flyttar demonstrationen till Järnvägstorget. Också motdemonstranter slår läger på Järnvägstorget.

Migrationsverket bjuder in både afghanska och irakiska demonstranter till ett möte för att diskutera situationen. Efteråt är demonstranterna besvikna för mötet leder inte till resultat.

Forskare och kulturfolk vädjar för att stoppa avvisningarna. Också konstmuseet Ateneum visar sitt stöd genom att hänga upp en banderoll på fasaden.

Avvisningsflyg till Afghanistan leder till protester

Avvisningarna leder till demonstrationer också på flygplatsen och Medborgartorget i Helsingfors centrum. Läget är spänt mellan demonstrerande flyktingar och motdemonstranterna.

Läs mera:

Nya protester mot avvisningar - folket samlades på Medborgartorget i Helsingfors

De afghanska flyktingar som avvisades från Finland på måndag kväll får fortsatt stöd, trots att avvisningarna redan är verkställda.

Irakisk sjubarnsfamilj bakom galler

När en irakisk sjubarnsfamilj blir tagen i förvar i väntan på avvisning är det många som reagerar. Efter en månad bakom galler släpps familjen och får bo på vanlig flyktingmottagning igen.

Läs mera:

Bakom galler och taggtråd - här lever avvisningshotade sjubarnsfamiljen

Ett kalt, vitt rum med några sängar, en tv och ett kylskåp i hörnet. På fönstret finns galler, och utanför fönstret taggtråd. Så lever den irakiska sjubarnsfamilj som i onsdags togs i slutet förvar i Joutseno.

Vem får ha åsikter om flyktingpolitiken?

En del politiker vädjar för en humanare flyktingpolitik, men det väcker också kritik.

MänniskorättsorganisationenAmnesty anser att man inte alls borde skicka tillbaka flyktingar till Afghanistan. Landet är helt enkelt för farligt.

HFD: Alla familjer kan inte avvisas till Kabul

I maj kom nya besked om avvisning till Afghanistan. Högsta förvaltningsdomstolen publicerar fyra så kallade årsboksbeslut. Det är beslut som är principiellt viktiga för hur lagar ska tolkas.

Två av besluten gäller barnfamiljer som inte beviljats asyl som skulle avvisas till Afghanistan.

Högsta förvaltningsdomstolen gav grönt ljus för att avvisa den ena flyktingfamiljen.

Barnfamiljen som inte avvisas hade tidigare varit bosatt i Iran och saknade både familj och skyddsnät i Afghanistan. Dessutom hade familjen band till Finland eftersom moderns nära släktingar kommit till Finland som kvotflyktingar.

Det råder stor brist på information om hur det går för de människorna som avvisas.

Läs mera:

Mohammad avvisades till Afghanistan: “Alla här föraktar mig för att jag inte lyckades”

Hittills har 16 personer med afghanskt ursprung deporterats från Finland till Afghanistan, de senaste i april i år. Men landet saknar möjlighet att ta emot flyktingarna. Utan kontakter till bostad eller arbete blir det en svår tillvaro, speciellt i det krigsdrabbade och oroliga landet.

Inte oroligare än vanligt på Järnvägstorget

Irakiernas och afghanernas demonstration mot Finlands flyktingpolitik fortsätter på Järnvägstorget.

Trots att det pågått demonstrationer både för och mot flyktingar i mer än tre månader har det orsakat speciellt mycket ordningsproblem.

Läs mera:

Helsingforspolisen: Protestlägren vid Järnvägstorget har inte ökat brottsligheten där

Tältlägren för och emot asylsökande har inte lett till ökad oro vid Järnvägstorget i Helsingfors. Det visar polisens statistik som plockats fram på Yle begäran.

Artikeln uppdaterad med länkar till tidigare artiklar.

Läs också