Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Riksdagsledamöterna kunde stå över landskapsvalet

Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Anna-Maja Henriksson. Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Man borde få en diskussion mellan partierna om riksdagsledamöternas deltagande i landskapsvalet, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson. Det här fenomenet kommer man att diskutera mycket på annat håll i landet också, inte bara i Österbotten.

Partierna kan inte utgå från att man skulle utesluta ledamöterna och därför borde man få en diskussion partierna emellan hur man ställer sig säger Anna-Maja Henriksson.

Inga diskussioner än så länge

Inga konkreta diskussioner har förts kring den här frågan ännu. Men frågan om en politiker skall verka på tre nivåer, i landskapet, i riksdagen och i kommunalpolitiken, kommer att få allt högre aktualitet när aktiviteten kring landskapsvalet småningom kommer igång.

Den aktiviteten kommer sannolikt i gång när kommunalvalet är undanstökat.

Riksdagsledamöterna från Österbotten är med och besluter om lagar som gäller social- och hälsovården och resurstilldelningen.

I landskapsfullmäktige representerar de i princip hela landskapet om de blivit invalda, inte bara den egna hemkommunen.

I hemkommunen är riksdagsledamöterna ofta fullmäktigeordförande eller åtminstone medlemmar i fullmäktige. Rollerna kan lätt blandas ihop.

- Diskussionerna har inte kommit så långt att vi konkret börjat fundera på landskapsvalet, tvärtom i riksdagen är vi ännu fullt sysselsatta med vad det här betyder i praktiken och på vilket sätt de här lagarna skall gå framåt och det jobbar vi med, säger Henriksson.

- Jag skulle själv välkomna en sådan här diskussion. Jag tror det skulle vara hälsosamt. Personligen är jag beredd att diskutera en gentlemannaöverenskommelse partierna emellan att riksdagsledamöterna står över landskapsvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten