Hoppa till huvudinnehåll

Hur mycket får ett barnkalas kosta?

Svartvitt bild på barnkalas från femtiotalet
Allt var bättre förr. Åtminstone var kalasen billigare. Svartvitt bild på barnkalas från femtiotalet Bild: Svenska Yle barnkalas,barnkalas

Vad krävs för ett lyckat barnkalas? Pengar åtminstone om man vill visa sig på styva linan som kalasfixare och imponera på gästerna och deras föräldrar. Eller helt enkelt betala sig ur städning och kaos i det egna hemmet om festen ordnas i en temapark?

Hur mycket får ett barnkalas kosta?

Vi bjuder hemma på litet hotdogs och glass och gästerna får klistermärken i metet, så några tior totalt.
76.5% (489 röster)
Max 200€ är okej för max tio barn i någon klätterpark eller annat roligt utanför hemmet.
11.9% (76 röster)
Man kan inte köpa glädje. Frisk luft och Gangnam-style från Spotify från telefonen duger som underhållning.
8.5% (54 röster)
300-400€ är väl rimligt så länge alla har roligt och får en oförglömlig dag och vi slipper städa.
3.1% (20 röster)
Antal avgivna röster: 639

“Aj vad det där ser gott ut”

Längre duger det inte med att ordna “barnkalas med en raw food svamptårta” som man gjorde 1990. Se bara på Johans och Joakims ledsna miner när de får äta groddar och gräs på FST:s hälsosamma barnkalas. De brister nästan ut i gråt när “fruktshaken” serveras.

Tevens köksmästare Jaakko Kolmonen och Veijo Vanamo kastade redan på sjuttiotalet lemonaderna och karamellerna i sopkorgen och började tillreda hälsosamt och gott käk för födelsedagskalaset. Såsom “lever-grönsakspudding”...

Kockarna menar att barnen snabbt vid sidan av lekarna vrider ihop lite maletköttbiffar, rågbröd och bärtårtor. Festen kronas av rotsakscocktails med apelsinklyftor.

Allt större krav nuförtiden

Men barnkalas handlar inte bara om mat och godsaker. Det ska vara aktiviteter och lekar och gärna ett tema för festen också. Och om det blir t.ex. prinsess- eller brandmanstema så behövs det ju dekorationer och utstyrslar.

Till många barnkalas hör naturligtvis mete där barnen får med sig en liten presentpåse hem. Men hur stor ska den vara och vad ska den innehålla?

Jakko Kolmonens och Veijo Vanamos gäster fick med sig rena tänder när de gick hem för alla barnen skulle borsta tänderna innan de gick hem, därför ombads de ta egen tandborste med på kalaset.

Ingen kom på Kolmonens och Vanamos kalas nästa år.

Dyrt med arrangerade kalas utanför hemmet

Men där barnkalasen förr i regel ordnades hemma eller på sin höjd i en hamburgerrestaurang så finns det numera ett stort utbud av kalasentreprenörer.

Du kan ta födelsedagssällskapet till en hopp-park, teater, laserkrigszon, bowling eller klättringsvägg med arrangerat bjudningsprogram för barnen. Vilket naturligtvis kostar mer än att ordna mete hemma med lite hälsosamma grodd- och leverkarameller i påsen åt gästerna.

Varje år deltar hundratalstusen barn i inomhusparken HopLops arrangerade barnkalas och utbudet av barnaktiviteter är enormt.

EXCLUSIVE: Kendra Wilkinson and her husband Hank Baskett take their kids to a birthday party at IFly at Universal Studios City Walk
Barnen tyckte om när föräldrarna hade hyrt Sting som fallskärmshoppsinstruktör åt dem på Lisas 5-årskalas. EXCLUSIVE: Kendra Wilkinson and her husband Hank Baskett take their kids to a birthday party at IFly at Universal Studios City Walk Bild: Splash, Photos: Exclusive Candid / All Over Press barn (familjemedlemmar),fester,fallskärmshopp

Som exempel kostar det 20-30€/ person att ordna ett födelsedagskalas i Megazone beroende på vad barnen ska äta och hur länge de ska kriga. Så för ett kalasgäng på 10 barn blir det lätt över 300€ om alla vill äta pizza eller hamburgare.

Ett klättringskalas med snacks och godis i Huimala kostar ca. 300-350€ för tio barn.

Ett motionsinriktat aktivitetspaket i en idrottshall med olika slags spel och liknande kan kosta från 100€ uppåt. Utan mat.

För 216€ ordnar man ett Funpark-kalas för 6 barn med prinsesstema och presenter åt barnen.

Vill du ha en arrangerad aktivitet hemma hos er med olika slags lekar för barnen kan det kosta mellan 80€ och 200€.

Vad har du för erfarenheter av mer eller mindre påkostade barnkalas och hur mycket tycker du är rimligt att lägga ner på det?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP