Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby bordlade rådgivande folkomröstning

Kronoby kommungård och vattentorn
Kronoby kommungård och vattentorn Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Kronoby,kronoby kommungård,Vattentorn

Motionen om en rådgivande folkomröstning bordlades i kommunstyrelsen i Kronoby. Förslaget var att det ska ordnas en omröstning om landskapstillhörigheten.

I februari 2017 röstade kommunfullmäktige i Kronoby nej till ett förslag om att byta landskap. Rösterna föll 15-12 i fullmäktige. Förslaget var att Kronoby ska byta landskap från Österbotten till Mellersta Österbotten.

Strax efter omröstningen lämnade tio fullmäktigeledamöter in en motion om att Kronoby ska ordna en rådgivande folkomröstning om att överföra kommunen från Österbotten till Mellersta Österbotten.

På måndagen togs motionen upp i kommunstyrelsen, men det blev bordläggning med rösterna fem mot fyra. Ärendet bordlades av falangen som vill ha folkomröstningen.

I praktiken innebär dröjsmålet att det blir nya fullmäktige som får ta ställning till motionen troligen den 8 juni. Nu är frågan om resultatet blir ett annat efter kommunalvalet och med Pro Kronoby falangen i fullmäktige.

Åsikterna delade

Kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar (SFP) säger att det kan kosta cirka 50 000 euro att ordna en folkomröstning och det är hon inte beredd att satsa med tanke på kommunens ekonomi.

Och blir det en rådgivande folkomröstning kommer hon att hålla fast vid Österbotten oberoende av resultatet.

- Jag känner mina väljare och vet att de vill vara kvar i Österbottens landskap.

Det var på Elisabeth Hagströms (Pro Kronoby) initiativ ärendet bordlades i kommunstyrelsen.

- Jag vill att nya fullmäktige tar ställning till landskapstillhörigheten och genom en bordläggning skjuts frågan fram till fullmäktigemötet i juni.

Vad gamla fullmäktige tycker vet vi ju, säger Hagström. Hur det går i nya fullmäktige är enligt Hagström en öppen fråga. Hälften av ledamöterna byttes ut i kommunalvalet.

I motionen skriver tio ledamöter att byte av landskap är viktigt med tanke på ordnande av social- och hälsovård, räddningsväsende och miljövård.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten