Hoppa till huvudinnehåll

Läkarna dåliga på råd om rökavvänjning

Anne Pietinalho
Anne Pietinalho är lungläkare och chefsläkare vid Raseborgs hälsovårdscentral. Anne Pietinalho Bild: Yle/Minna Almark anne pietinalho,Raseborg

Finland har som mål att bli rökfritt fram till år 2030, tobakslagen har skärpts, men läkarna är fortfarande dåliga på att uppmana sina patienter att sluta röka, säger lungläkare Anne Pietinalho.

- Att röka är som att hoppa utan fallskärm från tionde våningen. Att snusa är som att hoppa från sjunde våningen, säger Anne Pietinalho som i över tjugo års tid har hållit kurser och föreläsningar för vårdpersonal om hur man stöder personer som vill sluta röka.

Det är nog inte med den liknelsen hon själv inleder ett samtal med en rökare, men Anne Pietinalho har under årens lopp lyckats få många rökare att fimpa för gott.

Samtidigt säger Anne Pietinalho att läkare borde ta ett aktivare grepp vad gäller rökavvänjning.

- Sjukskötare har oftast bättre beredskap och utbildning att hjälpa rökare. Det är förstås bra om en läkare ens frågar hur många cigaretter patienten röker per dag, men jag skulle bli väldigt glad om mina kolleger skulle gå ett steg vidare och fråga om patienten har övervägt att sluta röka och om hon behöver hjälp med rökavvänjning.

Det viktigaste nu är att läkaren säger att patienten bör sluta röka. Det har mera pondus.

Anne Pietinalho misstänker att många läkare tror att de inte kan ge rätt hjälp och så skyller de också på brådska.

- Läkarna har inte funderat på hurdana tips de ska ge. De har kanske inte gått någon utbildning. Faktum är att man lär sig bäst genom att tala med sina klienter som röker eller har rökt. Man kommer ingenvart om man inte vågar fråga, säger Anne Pietinalho.

Hur går det här ihop med den skärpta tobakslagen och ett rökfritt Finland 2030?

- Lyckligtvis har sjukskötarna utbildat sig bättre. Vi har nog kunskap. Det viktigaste nu är att läkaren säger att patienten bör sluta röka. Det har mera pondus. Efter det är det lättare för sjukskötare att fortsätta, säger Anne Pietinalho, samtidigt som hon poängterar att patienterna nog har lika stort förtroende för hälsocentralsjukskötare som läkare.

- Det som är oroväckande är att det statliga stödet för att utbilda vårdpersonal har minskat oerhört mycket. Det finns en förening, filha, som tidigare bekämpade tuberkulos, som har ordnat många kurser för vårdpersonal. Nu är det bara vissa projekt som stöds. Det är rökavvänjning för gravida och mentalt sjuka, säger Anne Pietinalho.

Vad är då lungläkare Anne Pietinalhos råd om man vill sluta röka?

- Det ska finnas en vilja att sluta röka. Annars hjälper inga mediciner eller nikotinersättningar.

Anne Pietinalho säger att man kan klara sig utan några preparat, men har man ett starkt nikotinberoende och har man rökt länge och mycket är det svårt att klara sig med enbart stenhård vilja.

Är nikotinberoendet en dålig vana eller är det en sjukdom?

- Det är definitivt en sjukdom. Här finns det fysiska beroendet som gör en nervös, okoncentrerad, illamående med mera om man inte får nikotin. Sedan finns den psykiska biten; rökaren älskar sin cigarett. Till sist har vi också den sociala biten.

Anne Pietinalho säger att beroendet finns kvar i många år. En del ex-rökare drömmer om tobak i åratal efter att de har fimpat. Det här beror på att receptorerna som skapas i centrala nervsystemet nog tynar med åren, men något blir kvar, ett minne i nerven.

Är det här fysiologiskt eller är det mellan öronen?

- Nej, nej, det är definitivt fysiologiskt, det blir en skada i nervsystemet, säger Anne Pietinalho, lungläkare och chefsläkare vid Raseborgs hälsovårdscentral.

En slocknat cigarrett i askkopp.
Vill du eller har du lyckats sluta röka? En slocknat cigarrett i askkopp. Bild: YLE/Rolf Granqvist självslocknande cigarrett

Vill du sluta röka eller har du redan fimpat för gott? Dela med dig av dina erfarenheter och kom gärna med goda råd. Texterna kan användas i Yle Vegas sändningar. Du får vara anonym, men om du vill kan du lämna dina kontaktuppgifter i formuläret som du hittar genast efter den här texten.

Berätta din historia!