Hoppa till huvudinnehåll

Så här vill kandidaterna leda Raseborg

En stor ljus stenbyggnad, tre våningar, bilar parkerade på gården. En stor björk skymtar framför byggnaden.
Raseborgs nya stadsdirektör jobbar så småningom i Ekåsens huvudbyggnad. En stor ljus stenbyggnad, tre våningar, bilar parkerade på gården. En stor björk skymtar framför byggnaden. Bild: Yle/Maria Wasström Ekenäs,stadshus,Raseborg,ekåsens psykiatariska sjukhus

Det är Raseborgs bästa jobb. Intressant och fascinerande. Det är några åsikter om jobbet som stadsdirektör i Raseborg. Sex personer har valts ut av de 18 som sökte jobbet. Yle Västnyland har ringt de sex kandidaterna och de är villiga att stanna flera år på posten.

Två av dem som blir intervjuade i slutet av maj är redan kända i Raseborg. Robert Nyman är stadens bildningsdirektör och Niklas Andersson är SFP-politiker.

Kalle Larsson

Bland de sökande finns också en kommundirektör, det är Kalle Larsson från Tammela. Då Larsson hörde att Raseborgs tidigare stadsdirektör Tom Simola lämnar staden så tänkte han: Voj, voj att jag inte kan flytande svenska.

Kalle Larsson ringde stadsstyrelsens ordförande Anders Walls och frågade om det är dumt av honom att lämna in en jobbansökan då han inte är finlandssvensk och inte pratar svenska flytande.

Det samtalet ledde till att Larsson lämnade in sin ansökan och han har redan börjat öva sig i svenska. Han vill i alla fall prata finska då Yle Västnyland når honom per telefon.

- Jag övar genom att lyssna på Yle Vega och jag läser Hufvudstadsbladet och andra svenska tidningar.

Kalle Larsson pratade svenska för 20 år sedan då han jobbade som utbildare i Nylands brigad.

Porträtt av Kalle Larsson.
Kalle Larsson. Porträtt av Kalle Larsson. Bild: Privat Raseborg,Västnyland,kalle larsson

Kalle Larsson har varit kommundirektör i Tammela sedan november 2014 och säger att han stannar länge i Raseborg om han blir vald till stadsdirektör.

- Jag kan tänka mig att stanna resten av min karriär. Det är ett långsiktigt arbete att utveckla en stad och skapa ett förtroende, man kan inte vänta sig resultat på kort tid.

Larsson vill ändå inte säga att det är alldeles säkert att han stannar som stadsdirektör till pensioneringen. Han är 42 år nu.

Om Larsson blir vald till stadsdirektör så vill han skapa god samarbetsanda för då är det lättare att uppnå de mål man beslutat om. Han vill också sätta ekonomin i skick.

- Det är via tillväxt som vi kan få ekonomin i balans. Samarbetet med näringslivet är viktigt, men jag anser att staden också måste samarbeta med kulturlivet och fritidssektorn. Där finns det mycket att göra i Raseborg.

Kalle Larsson tror att han kan uppnå det här som stadsdirektör i Raseborg eftersom han är målmedveten och har förmåga att se helheter.

Otto Ilmonen

Otto Ilmonen är planerings- och utvecklingschef vid Åbo Akademi och han beskriver Raseborg som en spännande stad med många möjligheter, men också många utmaningar.

- Jag gillar utmaningar och tror mig kunna bli en bra ledare för Raseborg.

Otto Ilmonen. Bild: YLE/Marie Söderman otto ilmonen

Otto Ilmonen berättar att han har en bred erfarenhet från olika organisationer och arbetsuppgifter så väl i Finland som utomlands.

- Jag är diplomatisk och bra på att nätverka. Jag lägger ned min själ i det jag gör och vill göra en skillnad.

Om Ilmonen blir stadsdirektör i Raseborg vill han först och främst jobba med sammanhållningen, ekonomin och utvecklandet av stadens styrkor. Han understryker att det också är viktigt att driva vidare det pågående förändringsarbetet.

Hur länge tänker du stanna på posten som stadsdirektör om du blir vald?

- Jag hoppas på att kunna bidra till en bra stämning, samarbete och framåtanda så att raseborgarna vill ha mig kvar.

Ragnar Lundqvist

Ragnar Lundqvist, regionaldirektör för Andritz Oy i Japan, tycker att jobbet som stadsdirektör i Raseborg verkar mycket intressant och fascinerande.

- Jag tror att jag kan bidra med mina erfarenheter kunskaper till att utveckla staden samt att anta de utmaningar som föreligger.

Porträtt av Ragnar Lundqvist.
Ragnar Lundqvist. Porträtt av Ragnar Lundqvist. Bild: Privat Raseborg,Västnyland,Lovisa,ragnar lundqvist

Lundqvist har svårt att bedöma på vilket sätt han skiljer sig från de andra kandidaterna eftersom han inte känner de andra som vill ha samma jobb.

- Eventuellt har jag mera erfarenhet av näringslivet från tidigare jobb än de andra.

Ragnar Lundqvist tycker att det är svårt att svara på frågan hur länge han stannar som stadsdirektör i Raseborg. Han konstaterar att de åtgärder som bör förverkligas behöver uppföljning.

- Så det rör det sig åtminstone om fem år. Naturligtvis förutsätter det stadsstyrelsens kontinuerliga förtroende.

Lundqvist anser att den linje som stadens beslutsfattare redan bestämt ska följas, det vill säga att följa ekonomiplanen 2017-2019 och programmet Raseborg 2020.

- Arbetsprocesserna ska utvecklas och effektiveras och det behövs en ny strategi för åren 2018-2022. Dessutom bör man inte glömma utvecklandet av relationerna till näringslivet. Företagarna är viktiga för staden, men man borde få mera företag att etablera sig.

Niklas Andersson

Det är stadens bästa jobb, säger Niklas Andersson på frågan varför han söker jobbet som stadsdirektör i Raseborg. Andersson är avdelningschef på yrkeshögskolan Novias campus i Raseborg.

- Jag har jobbat länge för Raseborg på olika sätt. Det här är en bra post där man kan jobba för Raseborg och därför sökte jag tjänsten.

Raseborg fick en ny stadsdirektör i september 2015, men Tom Simola stannade inte länge på den posten. I mars i år meddelade han att han blir vd för Förlags Ab Sydvästkusten.

Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare
Niklas Andersson. Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare Bild: Yle/Bubi Asplund päivi räsänens specialmedarbetare

Niklas Andersson säger att han satsar på att stanna länge som stadsdirektör om han blir vald.

Andersson vill inte säga hur han skiljer sig från de andra kandidaterna. Det överlåter han åt dem som intervjuar kandidaterna i slutet av maj.

Det är viktigt för den nya stadsdirektören att fortsätta med Raseborg 2020-processen, säger Andersson, eftersom den är på hälft.

- Det nya fullmäktige ska också börja med ett nytt strategiarbete, så det passar ju bra att tillsammans analysera läget och fundera på hur Raseborg ska byggas fram till 2030.

Robert Nyman

Robert Nyman har jobbat sex år som bildningsdirektör i Raseborg och ser stadsdirektörsjobbet som en fantastisk möjlighet.

- Jag trivs med kollegerna i ledningsgruppen och inom bildningssektorn och jag har ett bra samarbete med beslutsfattarna, så jag skulle gärna fortsätta i Raseborg med nya utmaningar.

Nyman har totalt jobbat nio år som bildningsdirektör eftersom han jobbade med motsvarande uppgifter i Ingå innan han kom till Raseborg.

- Jag tycker att det ger mig en stark grund för att ta nästa steg, vilket jag tänkt på länge.

Bildningsdirektör Robert Nyman.
Robert Nyman. Bildningsdirektör Robert Nyman. Bild: Yle/Minna Almark bildningsdirektör robert nyman,Raseborgs ekonomiska region,Västnyland

Robert Nyman ger inga löften om hur länge han stannar på posten som stadsdirektör om han blir vald.

- Jag har jobbat här i sex år och fördubblar det i alla fall om jag blir vald. Det är ett lämpligt perspektiv att förbinda sig till när man går in i den här processen.

43-åriga Nyman tycker att man i hans ålder inte ska tänka på att stanna på en och samma post resten av livet.

- Men två till tre år är en för kort tid.

Nyman vet inte vad som skiljer honom från de andra kandidaterna, men upplever att han skött sina uppdrag enligt den beställning han fått av beslutsfattarna.

- Jag har kunnat genomföra större förändringar och hållit de ekonomiska ramarna, men ändå behållit den positiva andan.

Den nya stadsdirektören borde skapa en positiv anda i Raseborg och hela regionen, anser Nyman som tycker att samhällsdebatten för mycket riktar in sig på fel och brister.

Social- och hälsovårdsreformen är den andra stora utmaningen för den nya stadsdirektören.

- Vi måste ro reformen i land och den kan till och med bli en positiv sak för Raseborg och regionen.

Carola Wikström

Helsingforsbon Carola Wikström ska också intervjuas för tjänsten. Hon jobbar med ekonomiförvaltning för företaget Ahlstrom Munksjö Oyj.

Carola Wikström säger att hon inte vill svara på frågorna då Yle Västnyland når henne per telefon.

Läs mera:

Sex personer intervjuas för posten som stadsdirektör i Raseborg

Arton personer vill bli stadsdirektör i Raseborg. Sex av dem intervjuas i slutet av maj.