Hoppa till huvudinnehåll

Trump på Twitter: Det är min rätt som president att dela information

Sergej Lavrov och Donald Trump.
Sergej Lavrov och Donald Trump Sergej Lavrov och Donald Trump. Bild: EPA RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT Sergej Lavrov,Donald Trump

Både Vita huset och Ryssland hade dementerat uppgifter om att Donald Trump hade gett hemligstämplad information till den ryska utrikesministern. Då tog Trump till Twitter för att förklara att han hade givit informationen till Ryssland och att han som president hade rätt att göra det.

- Nyheten som publicerades ikväll är, så som den rapporterades, falsk. Presidenten och den ryska utrikesministern gick igenom en rad hot som riktas mot båda länderna, inklusive hot mot civil flygtrafik, sade Trumps nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster till pressen.

- Varken underrättelsekällor eller metoder diskuterades vid någon tidpunkt, inte heller militäroperationer som inte redan är allmänt kända.

McMaster var den sista av en rad tjänstemän vid Vita huset att dementera artikeln i Washington Post.

Underrättelsekällor sade till tidningen att Donald Trump hade gett hemligstämplad information till Sergej Lavrov under deras möte i Washington.

Också det ryska utrikesministeriet hade precis hunnit dementera uppgifterna i artikeln, som vid det laget hade rapporterats av en rad andra medier, då Trump själv tog till Twitter för att kommentera.

- Som president är det min rätt att dela information, vilket jag också gjorde av humanitära orsaker. Informationen hade med terror och flygsäkerhet att göra och jag delade den också för att få Ryssland att trappa upp sina åtgärder mot IS och terrorism, skrev Trump.

Äventyrar samarbete

Det är enligt experter upp till presidenten som överbefälhavare att själv avgöra hur han hanterar hemligstämplad information.

Washington Posts källor uttrycker ändå oro för att de uppgifter Trump gav Ryssland kan leda till att den person som har kommit med uppgifterna om hoten kan identifieras och avslöjas.

Det anses sannolikt att personen jobbar för en allierad stats underrättelsetjänst, som har gett informationen vidare till USA.

Vårdslöshet med liknande information befaras försvåra USA:s samarbete med andra länder på underrättelsefronten.

Om andra länder inte kan lita på att känsliga uppgifter hålls hemliga kommer de inte heller i framtiden att vara benägna att dela med sig av sådan information, säger en källa till Washington Post.

Läs mera:

Washington Post: Trump läckte topphemlig information till ryssarna

USA:s president Donald Trump ska ha avslöjat topphemlig information om terrororganisationen IS vid mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak förra veckan. Det uppger Washington Post. Vita huset tillbakavisar anklagelserna.