Hoppa till huvudinnehåll

Varg i centrum av Kristinestad

En varg har under morgonnatten rört sig i centrum av Kristinestad. Vargen har bland annat rört sig över bron i centrum av Kristinestad.

Folke Hed från Lappfjärdsnejdens jaktförening säger att vargen rört sig i Kristinestadsområdet redan under veckoslutet och flera observationer har gjorts av den.

- Det finns uppgifter och video på den redan från lördagkväll och bilder från söndag och måndag på den. Den har varit i Merikarvia och i måndags var den i Härkmeri trakten, säger Hed.

Folke Hed misstänker att individen som rört sig kring Kristinestad inte är en vanlig varg utan en så kallad hybrid, det vill säga en korsning mellan hund och varg. Det ser man enligt honom på många olika saker.

- Beteendet, färgen och storleken på huvudet och öronen. Den har allt för stora öron och för litet huvud. På benen har den inte alls den rätta färgen inte heller överlag. Gångstilen är också annorlunda. Den hoppar som en hund.

Men det är ändå ingen hund?

- Nä, en hund är det inte. Det är nog ett vilt djur.

På väg norrut

Djuret som rört sig i Kristinestad är antagligen ett ungt djur som letar efter ett nytt revir. Hed bedömer att den är på väg norrut.

- Den är på väg mot Tjöck, Pjelax och Närpes. I kväll ser man nog den antingen i Tjöck, Pjelax eller Närpes. Den är på genomfart.

Jaktchef Stefan Pellas vid Kustösterbottens viltcentral säger att man under våren fått in rekordmånga vargobservationer från kustösterbotten.

- Det har varit intensivt under våren. Under perioden första januari till 15 maj har vi fått in 66 fler observationer än under samma tidsperiod i fjol, säger Pellas.

Ovanligt med hybrider

Forskningsprofessor Ilpo Kojola från Naturresursinstitutet säger att det är osannolikt att det skulle röra sig om en hybridvarg i Kristinestad.

- Hybrider är mycket sällsynta. På basen av det klipp jag har sett är det omöjligt att ta ställning till om det är en varg eller hybrid, men i och med att hybrider är så sällsynta tror jag inte att djuret i Kristinestad är en hybrid, säger Kojola.

Under 15 år har man i Finland genom genanalyser bara kunnat identifiera tre fall av hybridvargar säger Kojola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten