Hoppa till huvudinnehåll

Bedrägeri för 35 miljoner misstänks vid FN-steels konkurs

Stängsel med port till fabriksområde.
Stängsel med port till fabriksområde. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Rättegången mot FN-steels styrelsemedlemmar inleds den 10 oktober vid Egentliga Finlands tingsrätt. Två holländare och en finländare åtalas för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär.

Åtalen för grov oredlighet som gäldenär handlar om att produkter till ett värde av 19,5 miljoner euro förts över till tre dotterbolag inom FN-steelkoncernen. Dotterbolagen stod redan tidigare i skuld till moderbolaget. Åtalen för grovt bedrägeri gäller cirka 15 miljoner euro.

- Jag har inte upplevt något så här stort fall tidigare, säger häradsåklagare Petri Hiltunen, som är specialiserad på att utreda ekonomisk brottslighet.

Omfattande rättegång fem år efter konkursen

FN-steel gick i konkurs i juni 2012 och nästan 400 personer vid fabrikerna i Dalsbruk och Hangö förlorade då sina arbeten.

Snart efter det väcktes misstankar om att produkter, utan giltig orsak, förts över från FN-steel till de tre dotterbolagen under flera månader före konkursen.

- Det här är ett väldigt speciellt fall, säger Hiltunen.

Hiltunen har reserverat sju dagar för rättegången, eftersom det finns tusentals sidor skriftliga bevis, femton vittnen är kallade till rättegången och allt ska tolkas till och från holländska.

- De åtalade har varit mycket tillmötesgående. De har kommit till alla förhör de blivit kallade till i Åbo.

Ärendet började undersökas våren 2015. I förundersökningsskedet var två finländare och två holländare misstänkta, men för den ena finländarens del fattades beslut om åtalseftergift.

De åtalade nekar till brott.