Hoppa till huvudinnehåll

Delseger för kärnkraftsmotståndarna i Helsingfors

Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016
Här i Pyhäjoki i norra Österbotten ska Fennovoima bygga ett kärnkraftverk. Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016 Bild: Ville Pohjonen / Kuulu Oy / Fennovoima Fennovoima,Hanhikivi kärnkraftverk,fennovoimas bygge

De gröna och Vänsterförbundet i Helsingfors fick på onsdagen en delseger i frågan om att få Vanda Energi att lämna Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

En knapp majoritet i Helsingforsfullmäktige var på samma linje som De grönas Emma Kari, som gjort en motion om saken.

Fullmäktige beslöt efter omröstning att stadsstyrelsen ska verka för att Vanda Energi drar sig ur Fennovoima.

Jämn omröstning

Ärendet är en långkörare och har behandlats flera gånger förr. Beslutsförslaget från tjänstemännen var att Helsingfors stad inte ska lägga sig i Vanda Energis investeringsbeslut.

Men enligt ett motförslag av Kari återremitterades ärendet till stadsstyrelsen för ny behandling.

Omröstningen i fullmäktige slutade 39-37, med 8 tomma röster.

Efter omröstningen hördes jubel och hurrarop i den halvan av fullmäktigesalen där Vänsterförbundet och De gröna sitter. De gröna och Vänsterförbundets alla ledamöter stödde Emma Kari medan SDP splittrades.

Helsingfors minoritetsägare

Frågan om Helsingfors ska dra sig ur Fennovoima är en långkörare och har behandlats flera gånger förr. En liknande motion ska behandlas i Vandafullmäktige.

Helsingfors äger 40 procent av aktierna i Vanda Energi, medan Vanda stad äger 60 procent. Vanda Energi äger sedan aktier i Fennovoimas huvudägare Kraftaktiebolaget SF.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen