Hoppa till huvudinnehåll

När Osala tog hjälp av Smulter infann sig resultaten

Oskar Osala och Fredrik Smulter.
Oskar Osala och Fredrik Smulter. Oskar Osala och Fredrik Smulter. Bild: All Over Press / Aleksi Alku - Yle / Carl-Magnus Långkvist fredrik smulter

Oskar Osala lyfte under 100 kg i bänkpress efter tre år i Nordamerika. Med hjälp av den mångfaldiga bänkpressvärldsmästaren Fredrik Smulter kan VM-anfallaren nu stoltsera med betydligt högre siffror. 152 kg lyfter jag nu, sade Osala till Iltalehti.

Osala började fokusera på styrketräningen efter tre år i Nordamerika före flytten till Ryssland.

– Jag var svag som ung. När jag återvände från AHL lyfte jag under 100 kg i bänkpress, sade Osala som har gjort sex raka KHL-säsonger till Iltalehti.

Rekordet är 152 kg

Efter att ha lagt om kosten och ökat andelen styrketräning tog han hjälp av Fredrik Smulter och började träna i Smulters Pighouse Gym som han byggt i ett före detta svinhus i Malax.

– 152 kg lyfter jag nu i bänkpress. Jag går inte med på att använda mig av tröja. Det är löjligt att tröjan bidrar till 50 procent bättre resultat. Handlederna kan gå av, sade Osala.

Efterrätt är också gott

I marklyft kan Osala stoltsera med 270 kg på stången. Den tvåfaldige KHL-mästaren försöker äta förnuftigt, även om han snarast använder sig av några enkla riktlinjer i kostplaneringen.

– Jag försöker äta ett halvt kilo grönsaker per dag. Det är grunden. Minst ett gram protein per kilogram i vikt, tillräckligt med kolhydrater för att orka träna, och resten applicerar jag. Jag äter också efterrätter, sade Osala som nu väger 110 kg.

– För första gången i karriären har jag inte tappat vikt under säsongen. Det har resulterat i en jämnare spelnivå. Jag är stolt över att ha spelat på ungefär samma nivå under hela säsongen. Jag äter tillräckligt för att inte tappa i vikt och då återhämtar jag mig väl.

Läs också